2.700 koeien uit Spanje met blauwtong op vrachtschepen die nergens welkom zijn

2.700 koeien uit Spanje met blauwtong op vrachtschepen die nergens welkom zijn
Beeld: Voorbeeldfoto / Pixabay

2.700 koeien uit Spanje met blauwtong op vrachtschepen die nergens welkom zijn

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Er zijn twee schepen die doelloos op de Middellandse Zee varen omdat hen de toegang wordt geweigerd door de landen waar ze zouden moeten aanmeren. Het gaat om twee veeschepen met aan boord bijna 2.700 koeien die vanuit Spaanse havens vertrokken en later bleek dat ze blauwtong hebben.

Op 18 december vertrok uit de haven van Tarragona het veeschip Elbeik met aan boord 1.776 Spaanse koeien met als eindbestemming Tripoli in Libië. Daar kwam dit schip ook op 10 januari aan maar hen werd de toegang tot de haven geweigerd. Daarna moest het veeschip de haven weer verlaten omdat er koeien zijn met de besmettelijke ziekte blauwtong.

Datzelfde geldt ook voor het veeschip Karim Allah dat op 25 januari met 895 koeien uit de haven van Cartagena vertrok op weg naar Turkije. Maar omdat blauwtong werd gesignaleerd week dit veeschip uit naar Tripoli waar ze niet mochten aanmeren waarop men vertrok naar Tunesië waar ze ook niet mochten aanmeren.

De veeschepen varen sindsdien doelloos rond op de Middellandse Zee omdat geen enkele haven hen wil accepteren. 

Maar na klachten van o.a. Animal Welfare Foundation en Igualdad Animal en een dringend verzoek van de Europese Commissie werd besloten dat de koeien terug moeten keren naar de havens van oorsprong, in dit geval dus Tarragona en Cartagena.

De Karim Allah die op 25 januari vanuit de haven van Cartagena vertrok is daar uiteindelijk ook weer teruggekeerd waar de overgebleven koeien uiteindelijk aan boord geëuthanaseerd zullen worden.

Maar het tweede veeschip vaart nog steeds doelloos rond op de Middellandse Zee en bevindt zich in de buurt van Cyprus. Het is nog onbekend wat er met de overgebleven koeien aan boord van de Elbeik gaat gebeuren.

Blauwtong?

Blauwtong is een virusziekte die voornamelijk voorkomt bij schapen maar ook andere dieren zoals koeien. De ziekte is vernoemd naar een van de symptomen die als gevolg ervan kan optreden, namelijk de blauwe tong die dieren kunnen krijgen, wat veroorzaakt wordt door cyanose. 

Naast schapen kunnen dus ook rundvee, geiten, dromedarissen, buffels en wilde herkauwers besmet worden met het blauwtongvirus. Blauwtong is niet overdraagbaar op mensen en vormt dus geen bedreiging voor de mens. De verspreiding van blauwtong vindt plaats via een vector; blauwtong is dus een zogenaamde vectorziekte.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.