6 overleden en 109 gewonde elektrische step rijders in Spanje in 2020

6 overleden en 109 gewonde elektrische step rijders in Spanje in 2020
Beeld: 123rf

6 overleden en 109 gewonde elektrische step rijders in Spanje in 2020

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Je kunt er niet meer omheen. Overal waar je kijkt of loopt in Spanje zie je de elektrische steps die gebruikt worden door jong en oud om zich te verplaatsen door een stad of dorp. Terwijl veel step-gebruikers zich houden aan de regels geldt dat voor veel anderen niet waardoor gevaarlijke situaties ontstaan in het verkeer.

Begin 2021 heeft Spanje de verkeersregels voor het gebruik van de ‘patinetes electrónicos’ ofwel de elektrische steps aangescherpt om dezelfde fatale cijfers van 2020 te voorkomen. 

Het afgelopen jaar zijn er namelijk 6 step-gebruikers overleden en raakten er 109 gewond. In 2020 is het aantal aanrijdingen met 60% gestegen, het aantal ongevallen steeg met 20% en er was ook een toename van 19% wat betreft valpartijen.

Wat betreft de aanrijdingen vond dat in 66% van de gevallen plaats met personenvoertuigen, in 8% van de gevallen met bestelbussen en in 11% van de gevallen met voetgangers die daarbij ook in sommige gevallen gewond raakten (en de step-rijder vaak niet).

In de meeste gevallen heeft de step-rijder die betrokken raakt bij een ongeval een leeftijd tussen 16 en 35 jaar. Het niet dragen van een helm wordt gezien als een bepalende factor wat betreft het overlijden van een step-rijder, met 40% gevolgd door roekeloosheid van andere voertuigen met 20%.

Deze cijfers zijn te lezen in een onderzoek van de verzekeringsmaatschappij Mapfre omdat officiële cijfers van de Spaanse verkeersdienst DGT ontbreken.

Regels sinds januari

Sinds 2 januari gelden nieuwe regels voor het step rijden in Spanje. Deze regels gelden dus voor iedereen die in Spanje met een elektrische step rijdt. Dus voor de inwoners, toeristen die een elektrische step huren of buitenlanders die tijdens hun vakantie of verblijf in Spanje een eigen elektrische step meenemen.

Volgens de regels moet je op een fietspad (carril bici) rijden indien aanwezig. Voetgangers hebben altijd voorrang dus wachten bij zebrapaden is verplicht. Het is toegestaan om met een elektrische step op het wegdek te rijden (net zoals met een fiets) binnen de bebouwde kom en altijd als de maximum snelheid minder dan 30 km/uur is.

Maar de maximum snelheid is 25 km/uur. Rijd je sneller/harder dan kun je een boete van 500 euro krijgen. Het is noodzakelijk een document bij je dragen wat gezien kan worden als een bewijs dat de elektrische step voldoet aan de EU normen. 

Het op de stoep/trottoir (acera) rijden met een elektrische step is niet meer toegestaan. Ook het rijden in een voetgangersgebied (zona peatonal) is verboden.

Het rijden op wegen tussen gemeenten (vias interurbanos), snelwegen (autopistas), autowegen (autovias) en tunnels binnen de bebouwde kom (tuneles urbanos) is niet toegestaan.

Het rijden met een elektrische step terwijl je teveel alcohol op hebt is verboden. Het rijden met een step en het dragen van hoofdtelefoons of oordopjes om muziek te luisteren is verboden.

Het is verboden met meer dan één persoon op een elektrische step te rijden. Een ‘patinete’ is een ‘vehículo uni-plaza’.

Het dragen van een helm op de elektrische step is over het algemeen in Spanje niet verplicht. Maar veel autonome regio’s en ook gemeenten hebben deze verplichting wel ingevoerd via regionale of lokale wetten.

Ga naar de inhoud