De 19-jarige Alba Lagares is de enige jongere inwoonster in een dorp in Teruel

De 19-jarige Alba Lagares is de enige jongere inwoonster in een dorp in Teruel
Beeld: Turismo de Aragón / website

De 19-jarige Alba Lagares is de enige jongere inwoonster in een dorp in Teruel

TERUEL – In de krant El Heraldo de Aragón staat een mooie reportage over Alba Lagares, de enige jongere in een afgelegen dorp in de provincie Teruel. Alba werd 19 jaar geleden geboren in Montoro de Mezquita, en is er vandaag een mooi voorbeeld van de landelijke volharding. We vertaalden even de grote lijnen van het interview voor jullie.

Met haar 19 is Alba de enige persoon in Montoro de Mezquita onder de 40 jaar. Het dorp ligt in de provincie Teruel, en in totaal wonen er slechts drie families. De krant El Heraldo vroeg Alba wat ze zoal in het weekend doet. Dat blijkt niet heel veel te zijn. Kort geleden had ze zelf geen auto en hing ze van haar ouders af. Nu heeft ze zelf een rijbewijs en zijn de opties al wat ruimer.

In Montoro de Mezquita is ze trouwens gewoon een buitenbeentje. Er waren haar hele leven lang geen andere kinderen. Een paar oudere jongeren dat wel, maar die studeerden al elders in de grote stad. In de zomer was dat wel even anders. Zoals in vele Spaanse dorpjes, vulde het dorp zich dan met families uit Barcelona en Zaragoza. Alba hield van de twee periodes in het jaar. Vooral van de sneeuw in de winter.

De stilte is een van de bijzondere dingen van het dorp volgens Alba. ’s Nachts hoor je slechts het huilen van de wind of een enkel dier. In de straten krijg je zelfs vaak berggeiten te zien wanneer de zon verdwenen is.

Volgens Alba heeft haar dorp nood aan meer mensen met zin om iets te ondernemen. Ze ziet zichzelf niet naar de stad verhuizen. “’s Ochtends sta ik op, doe ik het raam open en voel ik me meteen goed. Ik voel me vrijer in een dorp dan in de stad.”

Wel geeft ze toe dat het niet altijd eenvoudig is. De voorzieningen zijn soms nogal precair, de afstanden naar de stad groot. Alba kijkt bovendien zelden naar haar mobiele telefoon. Een buitenbeentje in haar generatie! In een landelijk Spanje dat lijdt onder de vergrijzing, vormt Alba een sprankeltje hoop.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.