Oplichtersbende in Málaga verkoopt spelconsoles via Wallapop die nooit worden opgestuurd

Oplichtersbende in Málaga verkoopt spelconsoles via Wallapop die nooit worden opgestuurd
Beeld: Canva

Oplichtersbende in Málaga verkoopt spelconsoles via Wallapop die nooit worden opgestuurd

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MÁLAGA – In Málaga zijn zes jongeren tussen de 18 en 21 jaar aangehouden na een oplichtingszaak via de website Wallapop. Wallapop is een van de bekendste tweedehandssites in Spanje waar dagelijks duizenden items van eigenaar wisselen. Volgens de Nationale Politie heeft het groepje tot 7.000 euro buit gemaakt van een 24 tal slachtoffers uit heel Spanje.

Het ging steeds om dezelfde werkwijze. Op Wallapop werd een bekend model van een spelconsole te koop aangeboden tegen een goede prijs. De nietsvermoedende slachtoffers betaalden de console, en gedurende weken ontvingen ze niets in de postbus.

De eerste van de slachtoffers maakte melding van een oplichting in Cartagena (Murcia). De gedupeerde kocht via Wallapop een spelconsole, maar stelde vast dat het product na betaling niet arriveerde. De politie legde al snel het verband met een reeks andere gelijkaardige voorvallen. Uiteindelijk kwamen gelijkaardige oplichtingen aan het licht in Madrid, Logroño, Oviedo, Molina de Segura en Teruel. De politie gaat er van uit dat er meerdere nog onbekende slachtoffers kunnen zijn.

De oplichters gebruikten steeds dezelfde naam, hetzelfde e-mailadres en dezelfde bankrekening. Het ging uiteindelijk om zes jongeren tussen 18 en 21 jaar, die elk hun deel van de winst kregen volgens een strikte hiërarchie binnen het groepje.

De politie kon afgelopen maandag 15 februari alle leden van het groepje tegelijkertijd inrekenen. Ze voerden daarbij drie huiszoekingen uit, en namen een reeks telefoons en documenten in beslag die aan de oplichting worden gelinkt. Momenteel wachten de jongeren het proces af. Gezien ze allemaal meerderjarig zijn hangt hun mogelijk een serieuze straf boven het hoofd.

Ga naar de inhoud