Boete voor deelname van kinderen aan festival met vuurstier in Valencia

Boete voor deelname van kinderen aan festival met vuurstier in Valencia
Beeld: AnimaNaturalis / CAS International

Boete voor deelname van kinderen aan festival met vuurstier in Valencia

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VALENCIA – Twee kinderen hebben deelgenomen aan een festival met vuurstieren (stieren waarvan de horens in brand worden gestoken) in de autonome regio Valencia. Het Comité Anti-Stierenvechten (CAS) en AnimaNaturalis deden hier aangifte tegen. Hierdoor kregen de organisatoren van het festival een boete opgelegd. De deelname van minderjarigen onder de 16 jaar aan stierenfeesten is namelijk verboden in Valencia. 

Het evenement vond plaats in 2022, in de gemeente Náquera. AnimaNaturalis en CAS deden aangifte tegen de gemeente van Náquera, de organisatoren van het festival en de ouders van de minderjarigen. Het gaat om twee kinderen van 9 en 10 jaar oud die, vergezeld door één van hun ouders, meededen aan het in brand steken van de hoorns van de stier. 

Aan de hoorns wordt brandbaar materiaal bevestigd. Terwijl de deelnemers van het festival de stier onder bedwang hielden, kregen de kinderen een fakkel toegereikt om het brandbare materiaal aan te steken. 

Dankzij onze aangifte is er een sanctie opgelegd aan vier personen. Ze worden verantwoordelijk gehouden voor het toestaan van de deelname van de minderjarigen aan het stierenfeest. Volgens de regelgeving van de autonome regio Comunidad Valenciana valt de sanctie tussen de 601 en 30.000 euro. In dit geval werd er 6.000 euro boete opgelegd aan de organisatoren van het festival, en 3.000 euro aan iedere ouder van de minderjarigen. 

Vanuit CAS en AnimaNaturalis zijn ze tevreden met het feit dat er boetes zijn opgelegd. Echter, vinden ze dat de hoogte van de boete niet in verhouding staat met de ernst van de overtreding. De kinderen stonden zeer dicht bij de stier, en als deze te vroeg was losgekomen dan was het leven van de kinderen in gevaar geweest.

Bron: Ingezonden door CAS International

Ga naar de inhoud