Hoe word je een toeristische gids en waar moet je aan voldoen in Spanje?

Hoe word je een toeristische gids en waar moet je aan voldoen in Spanje?
Beeld: Canva

Hoe word je een toeristische gids en waar moet je aan voldoen in Spanje?

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Spanje is een van de populairste toeristische bestemmingen ter wereld en er is altijd vraag naar toeristische gidsen. Als je gepassioneerd bent over geschiedenis, kunst en cultuur, dan kan een carrière als toeristische gids in Spanje de perfecte keuze voor jou zijn. In dit artikel zullen we bespreken welke eisen en opleidingen nodig zijn om een toeristische gids in Spanje te worden.

Opleiding

Om een officiële toeristische gids te worden in Spanje moet je een specifieke opleiding volgen. Dit kan bijvoorbeeld een diploma of graad in toerisme zijn, of een specifieke gidsencursus die wordt aangeboden door een erkende instelling. Het is belangrijk om te controleren of de opleiding die je volgt, voldoet aan de vereisten van de regio waar je wilt werken, omdat er enige variatie kan zijn in de eisen tussen verschillende regio’s.

Kennis

Een bekwame toeristische gids moet alles weten over de locaties die hij of zij laat zien, omdat hij of zij alles moet kunnen beantwoorden wat hem of haar gevraagd wordt. Dat betekent dus dat je alles moet weten over de stad, de monumenten, bezienswaardigheden, geschiedenis, cultuur en de bevolking van de stad of het gebied waar je als toeristische gids wilt werken.

Carisma

Een goede gids moet extravert zijn, vriendelijk en in staat zijn om goed te spreken in het openbaar. Een gids die veel inhoudelijke kennis heeft, maar niet de mogelijkheid heeft om dit op een interessante en leuke manier over te brengen op zijn of haar publiek, voldoet vaak niet aan de eisen.

Talen

Het is belangrijk dat je vloeiend spreekt in de taal of talen waarvoor je wilt werken als toeristische gids. In veel gevallen is dit Spaans en Engels, maar afhankelijk van de regio en het type toerisme waarin je werkt, kan het nodig zijn dat je ook andere talen spreekt, zoals Frans, Duits of Chinees. Een goede beheersing van de taal is onmisbaar om duidelijk en effectief te communiceren met de toeristen.

Examens

Om een toeristische gids te worden in Spanje, moet je slagen voor een officieel examen. Dit examen wordt afgenomen door de regionale overheid en controleert je kennis van geschiedenis, kunst en cultuur van de regio waarin je wilt werken. Het examen kan in sommige gevallen ook een mondelinge presentatie bevatten waarbij je laat zien hoe je als gids zou optreden.

Certificering

Als je slaagt voor het examen, ontvang je een officieel certificaat dat je kwalificeert als toeristische gids. Dit certificaat is nodig om te werken als gids en moet altijd bij je worden gedragen wanneer je aan het werk bent. Het is belangrijk om te weten dat deze certificering beperkt is tot een bepaalde regio of stad, dus als je in verschillende regio’s wilt werken, moet je mogelijk verschillende examens afleggen.

Ga naar de inhoud