Search
menu
Search

Spaanse federatie voor vakantieverhuur wil een toeristische huisuitzetting invoeren

Spaanse federatie voor vakantieverhuur wil een toeristische huisuitzetting invoeren
Beeld: Canva

Spaanse federatie voor vakantieverhuur wil een toeristische huisuitzetting invoeren

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse Federatie van Verenigingen van Vakantiewoningen (Fevitur) heeft het concept van ‘toeristische uitzetting’ voorgesteld om ‘negatieve externe effecten’ van vakantieverhuur tegen te gaan. De wet op stedelijke huurovereenkomsten voorziet in uitzetting wanneer een huurder zich misdraagt of de huur niet betaalt. Fevitur vraagt om hetzelfde voor toeristische verhuur.

Volgens de voorzitter van Fevitur zijn “negatieve externe effecten een residu van de miljoenen reserveringen die jaarlijks uit Spanje komen voor vakantieverhuur.” Om hiermee om te gaan, heeft de Federatie maatregelen voorgesteld zoals het concept van ‘toeristische uitzetting’.

Fevitur wil dat de politie de directe bevoegdheid heeft om een toeristische huurder uit een vakantiewoning te zetten in geval van het niet naleven van de regels, omdat dit een probleem is dat iedereen aangaat en ook in andere landen voorkomt, maar het veranderen van de wetgeving is de verantwoordelijkheid van de politieke partijen.

Het gaat dus in feite om een legale mogelijkheid om huurders van een vakantiewoning of appartement met of zonder de hulp van de politie uit de accommodatie te zetten als er sprake is van problemen zoals feesten, geluidsoverlast etc. Het komt maar al te vaak voor dat er problemen zijn in toeristische verhuur, maar dat de huurders vaak niet uitgezet kunnen worden. 

In Spanje vertegenwoordigt vakantieverhuur 32% van de legale accommodatie capaciteit. In 2022 namen het aantal reserveringen en facturering met meer dan 20% toe in vergelijking met het voorgaande jaar.

Ga naar de inhoud