Tragische brand in woontorens in Valencia met minstens 4 doden, 19 vermisten en 14 gewonden

Tragische brand in flatgebouw Valencia met minstens 4 doden, 19 vermisten en 14 gewonden
Beeld: via canva.com & X

Tragische brand in woontorens in Valencia met minstens 4 doden, 19 vermisten en 14 gewonden

In de wijk Campanar van Valencia is een van de ergste branden in de geschiedenis van de stad uitgebroken. Minstens 4 mensen zijn omgekomen, 19 worden vermist en worden door de brandweer als overleden beschouwd vanwege de geringe overlevingskansen, en 14 mensen zijn gewond geraakt, waaronder zes brandweerlieden, van wie sommigen in kritieke toestand verkeren. Het vuur heeft twee woontorens met 138 appartementen, waar meer dan 400 mensen woonden, volledig verwoest.

De brand werd rond 17.15 uur ontdekt in een appartement op de achtste verdieping van de hoofdingang 86. In nauwelijks 20 minuten verspreidde het vuur zich op dramatische wijze via de gevel, waardoor de eerste toren van 14 verdiepingen veranderde in een gigantische fakkel, omhuld door zwarte rook die kilometers ver zichtbaar was.

Verschillende bronnen wijzen op een mogelijke elektrische oorzaak voor de brand. De snelle verspreiding is bijna zeker te wijten aan het gebruik van zeer brandbaar polyethyleen om de aluminiumplaten aan de gevel te bevestigen.

Bewoners die waren opgesloten in appartementen op lagere verdiepingen hadden in de beginfase geprobeerd te springen op de door de brandweer uitgezette valmat voor de gevel, maar voor de mensen op de hogere verdiepingen werd de situatie steeds wanhopiger. De brandweer adviseerde deze mensen om zich terug te trekken op veilige plaatsen in hun appartementen, ramen niet te openen en met natte handdoeken de rook tegen te houden.

Gelukkig kon het grootste deel van de buurt op tijd evacueren, omdat de conciërge hen was gaan waarschuwen nadat een bewoner hem had gewaarschuwd voor brand in een van de appartementen. Hij ging van deur tot deur en eiste dat alle bewoners zich zo snel mogelijk in veiligheid brachten.

In een paar minuten tijd waren talloze patrouilles van de nationale politie, de lokale politie en alle beschikbare brandweereenheden ter plaatse. De brandweerlieden hadden grote problemen om het vuur aan te pakken. Het was op dat moment volledig buiten controle en had het hele gebouw in zijn greep. Dus was redden van levens de prioriteit. Omdat het vuur met metershoge vlammen onmogelijk te beheersen was, richtten alle inspanningen zich op dat doel.

Zo zetten ze de hoogwerker in om twee mensen te redden die vastzaten op de zevende verdieping. Maar de bak kon niet dicht genoeg bij het balkon komen en de waterstraal bereikte het balkon op dat moment niet vanwege de harde windstoten en de hitte die het water wegbliezen. De brandweer gaf de jongeren het signaal om via de balkons te vluchten van de vlammen, maar het is onduidelijk of ze die aanwijzingen konden opvolgen.

Meer dan 150 mensen moesten worden geëvacueerd en in hotels in de stad worden ondergebracht. De brand was nog niet volledig geblust ’s nachts, maar er wordt ervan uitgegaan dat de hulpdiensten het tegen de ochtend nog hebben kunnen bedwingen.

Ga naar de inhoud