Spanje onderzoekt Worldcoin dat ogen scant in ruil voor cryptocurrency

Spanje onderzoekt Worldcoin dat ogen scant in ruil voor cryptocurrency
Beeld: @worldcoin / X

Spanje onderzoekt Worldcoin dat ogen scant in ruil voor cryptocurrency

Heb je al gehoord van Worldcoin? De kans is groot dat dit je onbekend in de oren klinkt. Maar als we vertellen dat dit een project is van de oprichter van OpenAI dat weer bekend is vanwege de bekende chatbot Chat GPT dan begint ongetwijfeld een belletje te rinkelen. Worldcoin is een nieuw project dat de biometrische technologie van irisscanning gebruikt om een unieke digitale identiteit te creëren en mensen cryptocurrency te geven voor het verifiëren van hun menselijkheid. Dat klinkt moeilijk, maar is eigenlijk te eenvoudig, en potentieel gevaarlijk. Daarom gaat de Spaanse gegevensbeschermingsautoriteit Worldcoin onderzoeken na klachten over privacykwesties.

Worldcoin is een toonaangevend project op het gebied van biometrische identificatie en cryptocurrency. Het werd in 2020 opgestart door Sam Altman, de CEO van OpenAI, het bedrijf dat de beroemde AI-chatbot heeft ontwikkeld. Worldcoin gebruikt irisscanning om een unieke digitale identiteit te creëren en biedt mensen een som cryptocurrency (tokens) als ze lid worden van het Worldcoin-netwerk en hun menselijkheid verifiëren met behulp van een Orb-apparaat.

De Orb is een fysiek apparaat dat de iris van het oog scant om een exclusieve biometrische identiteit toe te kennen. Zodra mensen deze stappen hebben voltooid, kunnen ze de verdiende Worldcoin-tokens gebruiken op populaire platforms zoals Discord, Telnet Protocol, Auth0 van Okta, Shopify, Mercado Libre, Minecraft, Reddit en Telegram. Altman’s uiteindelijke doel is om een inclusief mondiaal financieel systeem te creëren.

Hoewel Worldcoin snel aan populariteit won, heeft het project ook veel kritiek gekregen van privacydeskundigen en regelgevers. Eind 2022 hebben landen als Frankrijk, Brazilië en India de implementatie van de Orb-verificatie getemperd vanwege zorgen over privacy en naleving van de privacywetgeving.

Momenteel analyseert de Spaanse gegevensbeschermingsautoriteit AEPD vier klachten gerelateerd aan de gegevensverwerking door Worldcoin. De klachten komen uit Catalonië en de regio Madrid. De AEPD heeft nog geen officiële beslissing genomen over de geschiktheid en legaliteit van Worldcoin in Spanje.

De Spaanse consumentenbond CECU heeft burgers gewaarschuwd dat de keuze voor irisscanning niet toevallig is. Irisscanning biedt veel persoonlijke en gevoelige informatie met een zeer hoge statistische nauwkeurigheid. De consumentenorganisatie waarschuwde ook dat de overdracht van deze gegevens op een oneigenlijke manier kan worden gebruikt, omdat het unieke informatie is die identificatie van personen mogelijk maakt zonder hun toestemming.

In Spanje staan volgens de laatste cijfers meer dan 30 Orb-apparaten waar meer dan 300.000 mensen hun iris hebben gescand om ongeveer € 100 te verdienen. In Nederland en België zijn volgens de website van Worldcoin nog geen Orb-apparaten te vinden.

Groei in Spanje

Volgens Tiago Sada, Director of Product, Engineering and Design bij Tools for Humanity (het moederbedrijf van Worldcoin), groeit het project in Spanje sneller dan waar ook anders. Het land registreert gemiddeld 6.000 nieuwe gebruikers per week, en meer dan 250.000 mensen hebben hun identiteit geverifieerd met een Orb-apparaat.

Op dit moment is het onduidelijk wat de toekomst van Worldcoin in Spanje zal zijn, gezien de lopende onderzoeken door de AEPD. Het is afwachten wat de uitkomst zal zijn van de analyse van de privacyklachten door de autoriteiten.

orb4
Beeld: @worldcoin / X
Ga naar de inhoud