Gran Canaria heeft in een halve eeuw tijd veel duinen en draslanden verloren aan het toerisme

Oeps ... foto ontbreekt!

Gran Canaria heeft in een halve eeuw tijd veel duinen en draslanden verloren aan het toerisme

Dit artikel is 7 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

LAS PALMAS – Het aantal inwoners op Gran Canaria is de laatste 50 jaar toegenomen van 400.000 in de jaren zestig naar meer dan 850.000 inwoners in 2017. Elk jaar trekt het Canarische Eiland daarnaast zo’n 4 miljoen toeristen aan die ergens moeten slapen, activiteiten willen doen, naar winkelcentra willen gaan en uiteraard van de zon willen genieten op een van de stranden. Dankzij de enorme groei van inwoners en het aantal jaarlijkse toeristen heeft de natuur echter wel te lijden.

Volgens de gegevens van de Universiteit van Las Palmas de Gran Canaria is het aantal duinen op het eiland met 65% afgenomen, is er 22% minder aan drasland of wetlands te vinden en zijn er 11% minder stranden op het eiland. Vooral dat laatste is vreemd aangezien toeristen nu net voor stranden naar het eiland komen. De bouw heeft er echter voor gezorgd dat veel stranden verdwenen zijn en omgetoverd werden tot woonwijken of gebieden waar hotels en golfterreinen te vinden zijn en daarna nep stranden aangelegd werden.

Bij de studie is gebruik gemaakt van kaarten, foto’s en satellietbeelden waarop de verschillen volgens de onderzoekers duidelijk te zien zijn met het Gran Canaria van nu en het Gran Canaria in de zestiger jaren voordat de toeristenmassa naar het Canarische Eiland kwam. Daarnaast is de economie op het eiland compleet veranderd van een hoofdzakelijke agrarische sector naar de toeristensector waarbij er meer mensen in het toerisme werken dan in de traditionele landbouw.

Volgens de Universiteit is 14% van de originele kustlijn verdwenen, is 29% aangepast door de bouw van woningen, hotels, golfterreinen en nep stranden terwijl 57% van de kustlijn op het eiland nog in de originele staat is. Op Gran Canaria zijn er langs de 256 kilometer kustlijn acht grote natuurverschijnselen te vinden, te weten rotswanden, natuurlijke platforms, rotsachtige stranden, zandstranden, duinen, draslanden of wetlands, riffen en kleine eilandjes voor de kust.

Ga naar de inhoud