Marta Rovira is de nieuwste Catalaanse politicus die voor de Spaanse justitie uit Spanje vlucht

Oeps ... foto ontbreekt!

Marta Rovira is de nieuwste Catalaanse politicus die voor de Spaanse justitie uit Spanje vlucht

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Deze vrijdag moeten de kopstukken van het Catalaanse afscheidingsproces voor de rechter in Madrid verschijnen om zich opnieuw te verantwoorden voor hun acties die vergeleken worden met rebellie, opruiing en het verduisteren van openbare fondsen. Onder die personen bevindt zich ook Marta Rovira, de nummer twee van de politieke partij ERC, maar zij heeft vrijdagochtend in een brief aangegeven dat ze kiest voor een eigen gekozen ballingschap, net zoals o.a. Carles Puigdemont en Ana Gabriel eerder al deden.

Marta Rovira wordt door rechter Pablo Llarena van het Spaans Hooggerechtshof gezien als een belangrijke speler binnen het afscheidingsproces waarmee ze de Spaanse wetten heeft overschreden. Hiervoor moest zij zich eerder dit jaar al verantwoorden maar kwam ze vrij na het betalen van een borgsom van 60.000 euro. Bij Marta Rovira werd, in tegenstelling tot de andere Catalaanse politici die op borgtocht vrij zijn gekomen, niet het paspoort afgenomen omdat de rechter meende dat er bij haar geen vluchtgevaar was. Ze moest zich wel elke 15 dagen melden bij de politie.

In de brief schrijft Marta Rovira dat ze helaas een moeilijke keuze heeft moeten maken die anderen helaas ook al hebben moeten nemen. Ze vindt het jammer dat het zover heeft moeten komen maar het zou volgens Marta nog triester zijn als ze achter de tralies stilgehouden wordt om als politieke gevangene te leven. Ze is van plan om vanuit het buitenland haar strijd voor de onafhankelijkheid van Catalonië en oprichting van de Catalaanse Republiek voort te zetten, net zoals de eerder voor de Spaanse justitie gevluchte collega’s. Donderdag direct na de mislukte stemming voor Jordi Turull als nieuwe regiopremier kondigde Marta Rovira samen met twee andere collega’s al aan dat ze haar zetel in het Catalaanse Parlement opgaf.

Marta Rovira schrijft ook dat ze zich elke dag minder vrij voelde en gelimiteerd werd door de Spaanse justitie waardoor ze de laatste weken in een eigen gevangenis leefde. Marta Rovira voegt zich nu bij de overige gevluchte Catalaanse politici die, zoals ze zelf zeggen, geen vertrouwen hebben in de Spaanse justitie die volgens hen compleet gecontroleerd wordt door de Partido Popular (PP). Als eerste vluchtte de hoofdverantwoordelijke voor het afscheidingsdrama Carles Puigdemont en zijn collega’s Meritxell Serret, Antonio Comín, Lluís Puig en Clara Ponsati naar België gevolgd door Ana Gabriel die naar Zwitserland vluchtte.Overigens geeft Marta Rovira in haar brief niet aan waar ze naartoe gaat of naar welk land ze zal vluchten maar later bleek dat ze naar Zwitserland is gevlucht, het land waar ook Ana Gabriel van de CUP in eigen gekozen ballingschap leeft.

Ga naar de inhoud