skip to Main Content
Marta Rovira is de nieuwste Catalaanse politicus die voor de Spaanse justitie uit Spanje vlucht

Marta Rovira is de nieuwste Catalaanse politicus die voor de Spaanse justitie uit Spanje vlucht

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Deze vrijdag moeten de kopstukken van het Catalaanse afscheidingsproces voor de rechter in Madrid verschijnen om zich opnieuw te verantwoorden voor hun acties die vergeleken worden met rebellie, opruiing en het verduisteren van openbare fondsen. Onder die personen bevindt zich ook Marta Rovira, de nummer twee van de politieke partij ERC, maar zij heeft vrijdagochtend in een brief aangegeven dat ze kiest voor een eigen gekozen ballingschap, net zoals o.a. Carles Puigdemont en Ana Gabriel eerder al deden.

Marta Rovira wordt door rechter Pablo Llarena van het Spaans Hooggerechtshof gezien als een belangrijke speler binnen het afscheidingsproces waarmee ze de Spaanse wetten heeft overschreden. Hiervoor moest zij zich eerder dit jaar al verantwoorden maar kwam ze vrij na het betalen van een borgsom van 60.000 euro. Bij Marta Rovira werd, in tegenstelling tot de andere Catalaanse politici die op borgtocht vrij zijn gekomen, niet het paspoort afgenomen omdat de rechter meende dat er bij haar geen vluchtgevaar was. Ze moest zich wel elke 15 dagen melden bij de politie.

In de brief schrijft Marta Rovira dat ze helaas een moeilijke keuze heeft moeten maken die anderen helaas ook al hebben moeten nemen. Ze vindt het jammer dat het zover heeft moeten komen maar het zou volgens Marta nog triester zijn als ze achter de tralies stilgehouden wordt om als politieke gevangene te leven. Ze is van plan om vanuit het buitenland haar strijd voor de onafhankelijkheid van Catalonië en oprichting van de Catalaanse Republiek voort te zetten, net zoals de eerder voor de Spaanse justitie gevluchte collega’s. Donderdag direct na de mislukte stemming voor Jordi Turull als nieuwe regiopremier kondigde Marta Rovira samen met twee andere collega’s al aan dat ze haar zetel in het Catalaanse Parlement opgaf.

Marta Rovira schrijft ook dat ze zich elke dag minder vrij voelde en gelimiteerd werd door de Spaanse justitie waardoor ze de laatste weken in een eigen gevangenis leefde. Marta Rovira voegt zich nu bij de overige gevluchte Catalaanse politici die, zoals ze zelf zeggen, geen vertrouwen hebben in de Spaanse justitie die volgens hen compleet gecontroleerd wordt door de Partido Popular (PP). Als eerste vluchtte de hoofdverantwoordelijke voor het afscheidingsdrama Carles Puigdemont en zijn collega’s Meritxell Serret, Antonio Comín, Lluís Puig en Clara Ponsati naar België gevolgd door Ana Gabriel die naar Zwitserland vluchtte.

Overigens geeft Marta Rovira in haar brief niet aan waar ze naartoe gaat of naar welk land ze zal vluchten maar later bleek dat ze naar Zwitserland is gevlucht, het land waar ook Ana Gabriel van de CUP in eigen gekozen ballingschap leeft.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 24 reacties
 1. Beste Leo, Guifre el Peloso (Wifried de Harige) wordt gezien als de grondlegger van de Catalaanse natie, ca. 850, die souverein blijft tot 1469 wanneer Ferdinand van Aragon huwt met Isabela van Castilie.

  1. Wat heerlijk,dat we Wikipedia hebben. Deze harige was een graaf, die door de moslimheersers werd getolereerd. Hij wist erfelijkheid in zijn dynastie te brengen, maar ook later bleef het toch echt een graafschap. Nu binnen Aragon, later Frankrijk en Spanje.
   Maar, als je dat graag wilt, zeker, er was enige soevereiniteit. Wikipedia noemt dat tolereren. Wel triest, als de argumentatie vijf eeuwen terug moet om het heden te rechtvaardigen.

   1. Sjonge Leo, je bent goed bezig man.
    Eh die Lon en Nicolas maar onder 2 namen schrijven terwijl ze 1 persoon zijn.
    Maar Leo, ik ben blij met wat je zegt.
    Het scheelt een hoop mensen een hoop reageren!

     1. Schizofreen heh, dat verklaart een hoop.
      Ik tel Leo niet mee, want Leo is Leo en doet hier naar aan posten onder meerdere namen!

   2. Leo Vroeger was er de encyclopedie, nu Wikipedia en/of parate kennis. Maar ik ga hier geen polemiek starten. Ik ben een democraat en stel bij sommige reacties een gebrek aan ratio vast. Verder raad ik allen aan – via Wikipedia of andere (historische) bronnen – de ware geschiedenis in zijn juiste context, onbevooroordeeld , te lezen. Wat voor sommigen duidelijk een zware opdracht zal zijn. Succes ermee.

    1. Beste Nicolás, Ion en derde,
     Het begin van jouw reactie kan ik geen zin geven. Ga je nog gemotiveerd antwoorden of blijft het bij ruimtelijk fantaseren?

     1. Beste Leo,
      Fantaseren, zoals diverse aliassen en één persoon, laat ik aan anderen over. In het Engels noemt dat Jumping to conclusions. Voor de rest was het Graafschap Barcelona geen fantasie. Meer, veel meer feiten zijn er over de autonomie van Catalonië door de eeuwen heen aan te halen. Maar hier heeft dat geen zin. En, zoals eerder geschreven, ik onthoud mij om een polemiek te starten. Fijn weekend.

 2. Zou je mijn vraag gemotiveerd willen beantwoorden, Nicolás. Zo niet zwijg dan voortaan. Onzinverhalen brengen de linkse politiekers in Catalonië ons iedere dag wel.

 3. Het heeft even geduurd, maar het is er toch van gekomen, nu de overige lieden nog.

 4. Het gaat nu erg snel.
  Tegen haar is het bevel inderdaad uitgegeven.
  MAAR HET ECHTE NIEUWS:…

  Het internationale arrestatie bevel tegen de 5 eerder gevluchten, inclusief Puigdemont is opnieuw geactiveerd! Oftewel, het is tijd om de mensen ter verantwoording te roepen. Het kon niet uitblijven er is zoveel hard en onomstotelijk bewijs tegen deze figuren dat hij het naar de rest van de bevolking niet meer kon maken om ze maar rond te laten lopen.

  De anderen die vrij waren op borgtocht zitten nu vast sinds vandaag zonder kans op borgtocht…geen rechter zal deze stappen zetten als hij niet zeker is van zijn zaak.
  Een rechter met ballen, en dat is wat er nodig is.

  Hij wordt nu aan alle kanten bedreigd heb ik begrepen, maar ja, de Separatisten waren toch zo geweldloos? Dat valt dus wel even vies tegen, maar ook dat wisten we hier in Spanje al.

 5. Tegen haar is nu volgens mij ook en nationaal en internationaal arrestatie bevel aangevraagd. En ook in Zwitserland, waar ze schijnt te zitten, is het vluchten voor justitie een misdaad. Zeker nadat je tijdens een eerdere zitten onder voorwaarden bent vrijgelaten en tegen betaling van een borgsom.
  Die 2 zaken negeert ze nu volkomen en dat is ook in Zwitserland een misdaad volgens hun wetten. Wat inhoudt dat via een normale uitleveringsprocedure deze dame vroeger of later gewoon terug naar Spanje wordt gestuurd.

  En terecht. Eerder nog de grote mevrouw uithangen op TV en nu als een dief in de nacht haar kiezers verlaten. Ze wist het allemaal zo goed en zou het wel ff doen en regelen. Nu toont ze haar ware gezicht en zegt tegen de kiezers in ieder geval de waarheid, namelijk ¨ik vind mijzelf belangrijker dan het ambt waarvoor ik gekozen was¨ En ¨ik was er alleen voor mijzelf en een kleine club van mijn regio, maar ik vertik het om er voor het hele volk van mijn regio te zijn¨

  Team Indeps….nog een rat heeft het zinkende schip verlaten!

 6. Als je als staatsburger van een land je eigen land ontvlucht omdat de rechtspraak gepolitiseerd is zegt dat veel over de democratie in dat land. Ik zoek zelfs geen causaal verband. Ik stel vast.

  1. Jij stelt niet vast, jij hebt een mening zonder enig fundament.
   Alle bewijzen liggen er tegen die lui.
   Daarnaast liggen er ook bewijzen zat dat staat en rechtspraak in Spanje gescheiden zijn, lees maar even paar andere artikelen hier.
   En als je kan, volg dan ook de Spaanstalige media, want de buitenlandse media en dan met name de Vlaamse bericht zeer eenzijdig.

 7. De helden en heldinnen van de Catalaanse idiotie die separatisme heet, hebben blijkbaar veel te verbergen, dat ze massaal op de vlucht slaan als hun handelwijze aan de Spaanse grondwet getoetst dreigt te worden. Dit hazenpad kiezen heeft niets met ballingschap te maken. Het gaat hier om pure oplichters en criminelen die gearresteerd moeten worden, waar ze zich ook trachten te verbergen. Die paar miljoen Catalanen die zich veertig jaar lang hebben laten hersenspoelen, moeten zich nu toch wel ongelofelijk belazerd voelen.

 8. Als reactie op het berichtje van NIcolas: Er zijn mensen, die graag hun eigen geschiedenis willen schrijven. In Nl. tegenwoordig ook. Maar Catalonie, nogmaals, is begonnen als onderdeel van het “buffer(mark)graafschap” Barcelona. Opgericht door Karel de Grote tegen de opdringende Moren, Samen met andere grensgraafschappen zoals Andorra, Aragon en Navarra. Door huwelijk is het opgegaan in het toenmalige koninkrijk Aragon. Onder de zgn. “Reyes Catolicos” werd Castilie (Isabella) verenigd met Aragon (Ferdinand) of andersom. Catalonie is nooit onafhankelijk geweest.

 9. En wie betaald dat allemaal? Als ik naar het buitenland ga verhuizen ben ik mijn baan kwijt, moet ik mijn huis verkopen en een nieuwe kopen en meteen een uitkering aanvragen zal wel niet gaan… Ik snap nooit hoe dat kan dat politici dat wel kunnen. Of is het dat ze er tijdens hun ‘loopbaan’ al rekening mee hielden en alvast wat centjes die kant op lieten gaan ‘voor het geval dat’..?
  Ik mag toch hopen dat de Spaans justitie dat ook eens gaat uitzoeken. Het was al bekend dat vele van deze figuren flink corrupt waren maar als nu blijkt dat ze hier nu dan van gaan leven wordt het toch tijd om een internationaal opsporing- en aanhouding bevel uit te vaardigen.
  Ze vullen hun zakken tijdens hun loopbaan, liegen het volk voor om hun plannen te verwezenlijken en voor als het verkeerd loopt hebben ze een ‘buffer’ aangelegd in het buitenland. Het lijken wel Afrikaanse dictators……. Gewoon oppakken die lui of voor het leven verbannen en beslag leggen op hun goederen en financien waar het maar kan.

 10. En opeens zich gaan bekommeren om haar moederschap als zich moet gaan verantwoorden.

  Het is al eerder hier vermeldt:
  “don’t commit the crime if you can do the time”

 11. Begrijp dit soort van politicu niet werken/werkten mee aan de totstandkoming van (grond(wetten) / spelregels zoals die van 1978 om er vervolgens ‘lak’ aan te hebben. Heb medelijden met de burgers van dit gewest van Spanje dat overigens in de hele geschiedenis een soevereine staat is geweest erkend door andere staten/landen.

  1. Als ik jouw commentaar lees, Nicolas, denk ik, dat je op een Catalaanse of Valenciaanse school geschiedenis hebt gehad. Soevereine staat? Ga eens serieus terug in de historie. Driemaal een mislukte afscheiding, eerder onder Aragon, Frankrijk, Spanje etc., maar soeverein? Nee.Ik heb ervaren, dat in Catalonië en Valencia in de geschiedenislessen en – boekjes de historie voor politieke doeleinden, lees volksopzweping, verdraaid wordt. Zet voor mij eens op een rijtje, welke soevereine perioden er waren. Onder de Visigoten? Ik ben benieuwd naar jouw naspeuringen!

   1. Hulde Leo!
    Je hebt het begrepen.
    De langste periode dat ze onafhankelijk waren is geloof ik 1 week geweest, de rest van de geschiedenis zijn ze altijd onderdeel geweest van een staat, land of wat dan ook.

    Maar ik denk dat Nicolas niet zelf als moedertaal Nederlands heeft als ik het zo lees, dus het kan zijn dat we hem verkeerd begrijpen. Hij spreekt namelijk terecht over het feit dat de Catalanen na Franco met 90% van de stemmen voor de grondwet hebben gekozen.
    Kijk 90% dat is een meerderheid….die hebben ze nu niet als je kijkt op de totale stemgerechtigden!

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken