Zeebodem bij Nerja bezaaid met vochtige wc-doekjes en ander afval

Oeps ... foto ontbreekt!

Zeebodem bij Nerja bezaaid met vochtige wc-doekjes en ander afval

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MÁLAGA – Op slechts 700 meter afstand van het natuurgebied Maro-Cerro gordo zorgen grote buizen ervoor dat het afvalwater gevuld met niet schoongemaakt afval zonder pardon de Middellandse Zee in wordt gestuurd. We hebben het hier o.a. over de vochtige wc-doekjes die overal in Spanje een steeds groter probleem worden.

Het komt steeds vaker voor dat de vochtige wc-doekjes op de stranden bij Nerja terug te vinden zijn omdat de zee waar ze in worden gedumpt door middel van buizen vol met onbehandeld zuiveringswater de doekjes weer terug sturen naar het strand. Het gaat in het geval van Nerja echter niet alleen om een milieuprobleem maar ook om een fraude die onderzocht wordt door de politie.

Ecologistas en Acción Andalucía zegt dat zij al sinds 2008 klagen over de situatie van de illegale storting van het onbehandelde afvalwater. Door middel van nieuwe videobeelden heeft men kunnen aantonen dat er duizenden wc-doekjes en ander vuil zonder pardon de zee in wordt gepompt. Men schat dat er op de de 50 meter diepe zeebodem bij Nerja zo’n 9 ton aan vochtige wc-doekjes ligt.

Ondertussen lijkt het niet alleen maar om het illegaal dumpen van onbehandeld water te gaan maar om een nieuwe fraude en corruptie zaak waarbij de politie vijf politici en voormalige politici in de gemeente Coín en 11 politici in de gemeente Nerja onderzoekt voor hun betrokkenheid. Het gaat bij deze twee gemeenten om politici van de PP en PSOE partijen.

De lozing van onbehandeld afvalwater gebeurd op drie plaatsen, een bij Maro waar een buis op twee boven het zeeniveau water laat stromen naar de zee en twee onderzeese buizen ter hoogte van Burriana en Torrecilla op ongeveer een kilometer van de kust. Er wordt ook gesproken over een illegale lozing in de rivier Chillar.

Ga naar de inhoud