Search
menu
Search

Aardbeving van 3,7 voor de kust van Valencia gevoeld in provincie

Aardbeving van 3,7 voor de kust van Valencia gevoeld in provincie
Beeld: 123rf

Aardbeving van 3,7 voor de kust van Valencia gevoeld in provincie

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VALENCIA – De inwoners van de provincie Valencia hebben wellicht de aardbeving van 3,7 op de schaal van Richter gevoeld. Deze aardbeving werd gemeten in de Golf van Valencia, ofwel voor de kust van de provincie en kan dus omschreven worden als een onderzeese aardbeving. Deze vond plaats om 5:42 uur maandagmorgen op een onbekende diepte.

Volgens de krant kon deze aardbeving gevoeld worden in o.a. Valencia, Torrent, Alaquàs, Alfafar, Almussafes, Picassent, Alboraia, Aldaia, Manises, Puçol, Paterna, Sedaví, Mislata, Meliana en Puerto de Sagunto. 

De aardbeving had een kracht van 3,7 op de schaal van Richter en werd om 5:42 uur lokale tijd geregistreerd op een onbekende diepte enkele kilometers voor de kust van Valencia, aldus de gegevens van het Spaanse Geografische Instituut (IGN)

Deze onderzeese aardbeving werd gevolgd door drie bevingen van 2 op de schaal van Richter om 6:27 uur, 2,4 om 6:36 uur en 1,9 op de schaal van Richter om 8:18 uur. Ook vóór de beving van 3,7 op de schaal van Richter vonden er drie aardbevingen rond hetzelfde gebied plaats 21 en 20 maart van 2, 2,2 en 1,8 op de schaal van Richter.

LEESTIP: Aardbevingen in Spanje

Richter uitleg

Aardbevingen met een kracht tussen de 1 en 1,9 op de schaal van Richter worden niet gevoeld door de mens maar worden wel geregistreerd. Aardbevingen tussen de 2 en 2,9 op de schaal van Richter zijn meetbaar en worden alleen door mensen waargenomen in gunstige omstandigheden zoals het tijdstip.

Aardbevingen tussen de 3 en 3,9 op de schaal van Richter wordt door de mens gemerkt maar is te vergelijken met een voorbijrijdende vrachtwagen. Aardbevingen tussen de 4 en 4,9 op de schaal van Richter worden door vrijwel iedereen opgemerkt waarbij alles kan rammelen en er lichte schade kan ontstaan. 

Aardbevingen tussen de 5 en 5,9 op de schaal van Richter zijn vrij krachtig met heftige trillingen en worden door iedereen met schrik waargenomen met als gevolgen meubels die bewegen; voorwerpen die omvallen; klokken blijven stilstaan; schoorstenen kunnen instorten; scheuren in wegdek; lichte tot matige schade aan gewone gebouwen, zoals scheuren in stucwerk; oude en zwakke gebouwen kunnen zware schade oplopen of (gedeeltelijk) instorten.

Ga naar de inhoud