Spanje heeft deze week te maken met zogenaamde ‘uiendagen’ wat betreft het weer

Spanje heeft deze week te maken met zogenaamde ‘uiendagen’ wat betreft het weer
Beeld: Pixabay

Spanje heeft deze week te maken met zogenaamde ‘uiendagen’ wat betreft het weer

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Als je deze titel leest zul je wel gedacht hebben, is de redactie van SpanjeVandaag nu helemaal gek geworden! Nee, dat zijn we nog niet maar in de Spaanse pers wordt wel geschreven over de ‘días de la cebolla’ wat dus vrij vertaald ‘uien-dagen’ is. Maar wat betekent dat nu weer?

Maart roert in zijn laatste week zijn staart en dat is te merken met grote temperatuurverschillen tussen de dag en de avond/nacht temperaturen. Dat betekent dat het ‘s morgens koud is maar dat het tegen de middag lekker warm is.

Op dinsdag bijvoorbeeld was er een temperatuurverschil van 20 graden op diverse plaatsen en hadden dus veel mensen te maken met een ‘uien-dag’ of ‘día de cebolla’.

De naam zelf is eigenlijk simpel te verklaren want net zoals bij een ui moet je verschillende lagen eraf halen en dat geldt ook voor de kleding op dit soort vreemde dagen met hoge temperatuurverschillen wanneer mensen diverse lagen kleding aan hebben en deze aan en/of uit moeten doen naarmate de dag vordert en de temperaturen veranderen.

Een expert van de Spaanse weerdienst Aemet haalt enkele voorbeelden aan zoals: Burgos met een verschil van -5 naar 18 graden of Granada van -1 naar 21 graden, Palencia met een verschil van -3 naar 19 graden en Teruel met een verschil van -2 naar 18 graden.

Er zullen nog veel meer voorbeelden zijn maar feit is dat er op veel plaatsen grote temperatuurverschillen zijn op dinsdag, woensdag en wellicht ook nog op donderdag waarbij dus veel mensen te maken hebben met ‘días de la cebolla’.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.