Op zoek naar de 74-jarige Spanjaard die samen met Oekraïense militairen tegen Rusland vecht

Op zoek naar de 74-jarige Spanjaard die samen met Oekraïense militairen tegen Rusland vecht
Beeld: Twitter

Op zoek naar de 74-jarige Spanjaard die samen met Oekraïense militairen tegen Rusland vecht

MADRID – Het Spaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken is in Oekraïne op zoek naar de 74-jarige Spanjaard Mariano García Calatayud. Het gaat om een inwoner van dat land die weigerde door Spanje geëvacueerd te worden en die ook de wapens heeft opgepakt om samen met de Oekraïense strijders tegen de Russische bezetters te vechten.

De 74-jarige Mariano verhuisde in 2014 naar Oekraïne en Startte na de Krimoorlog het ‘Centro Humanitario de Ayuda a los Refugiados’ om de vluchtelingen te helpen. Mariano besloot na de Russische invasie op 24 februari in Oekraïne te blijven om samen met Oekraïense militairen en andere inwoners te strijden tegen de Russische bezetters. De van oorsprong uit Valencia komende Mariano woont en vecht in de door de Russen bezette stad Jerson.

Maar de familie van Mariano heeft contact gezocht met het Ministerie van Buitenlandse Zaken omdat ze al een tijd niets van de 74-jarige man gehoord hebben. Het Ministerie nam meteen contact op met de Spaanse ambassade in Kiev die nu vanuit Warschau (Polen) werkt en op onderzoek uitgaat.

Volgens de laatste berichten zou de oudere Spanjaard gevangen zijn genomen en opgesloten zitten in Jerson nadat de Russen de stad hebben ingenomen. Mariano heeft meerdere keren deelgenomen aan protestacties op straat tegen de Russische bezetting en heeft volgens eigen zeggen meegeholpen met het bestrijden van de fake news campagnes over de oorlog in Oekraïne.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.