Guardia Civil bazin neemt ontslag na vermeende fraude echtgenoot

Guardia Civil bazin neemt ontslag na vermeende fraude echtgenoot
Beeld: Guardia Civil / web

Guardia Civil bazin neemt ontslag na vermeende fraude echtgenoot

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

María Gámez, de directeur-generaal van de Guardia Civil, heeft ontslag genomen bij de minister van Binnenlandse Zaken, Fernando Grande-Marlaska. De reden van haar ontslag is een gerechtelijk onderzoek naar haar echtgenoot vanwege vermeende onregelmatigheden bij toekenningen van de Junta de Andalucía. In een institutionele verklaring heeft Gámez haar beslissing bekendgemaakt. Voorlopig wordt ze vervangen door Mercedes González, de afgevaardigde van de regering in Madrid.

De reden voor het ontslag is het lopende onderzoek met betrekking tot de toekenningen van de Junta de Andalucía waarbij haar echtgenoot betrokken is. Volgens een rapport van de UDEF van de Nationale Politie zou Juan Carlos Marínez, de echtgenoot van Gámez, inkomsten hebben ontvangen van bedrijven die gesubsidieerd werden door de Andalusische regering toen de socialistische PSOE aan de macht was.

Het rapport onderzoekt vermeende onregelmatigheden bij de leningen die door de Agencia IDEA aan Santana Motor zijn verleend. De echtgenoot van Gámez heeft zijn functie bij IDEA opgegeven nadat deze organisatie zijn bedrijf had ingehuurd om ondernemers uit Andalusië te ondersteunen in Madrid.

María Gámez heeft persoonlijk verklaard dat haar echtgenoot is opgeroepen voor dit gerechtelijk proces. Ze heeft aangegeven dat haar doel is om “mijn familie en de Guardia Civil te beschermen, op basis van principes, eerlijkheid en verantwoordelijkheid. Ik zal niet toestaan dat iemand deze persoonlijke omstandigheid gebruikt om de regering van Spanje of de Guardia Civil te schaden.”

In een institutionele verklaring zonder vragen heeft Gámez verklaard dat voor haar de Guardia Civil vooral een organisatie van mensen is die in moeilijke tijden hun gezicht tonen en hun leven riskeren voor anderen. Ze heeft benadrukt dat ze in deze periode heeft geleerd dat dienen voor Spanje het beste patriottisme is.

In januari 2020 werd María Gámez aangesteld als leider van de Guardia Civil, als opvolger van Félix Azón. Beiden waren aangesteld onder minister van Binnenlandse Zaken, Fernando Grande-Marlaska. Voordien was Gámez ondersecretaris van de regering in de provincie Málaga en gemeenteraadslid in de gemeenteraad van Málaga.

Ga naar de inhoud