Eerste app voor het voorkomen van misbruik en mishandeling van ouderen in Spanje

Eerste app voor het voorkomen van misbruik en mishandeling van ouderen in Spanje
Beeld: Redactie

Eerste app voor het voorkomen van misbruik en mishandeling van ouderen in Spanje

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De eerste mobiele smartphoneapp tegen mishandeling van ouderen genaamd ‘StopMaltrato+65’ is gelanceerd door de ‘Confederación Estatal de Mayores Activos’. De app is bedoeld voor alle burgers en heeft als doel om bewustwording te creëren over de mishandeling van ouderen.

De Confederatie verklaarde op hun website dat het in een wereld waar nieuwe technologieën dominant zijn, van essentieel belang is om vooruitgang te boeken en zich aan te passen aan nieuwe communicatiekanalen om ervoor te zorgen dat hun boodschappen bij meer mensen terechtkomen. Twee jaar geleden hadden ze dit idee al in gedachten en dit heeft geleid tot de implementatie van wat vandaag de dag een realiteit is.

Dankzij de financiering van het Ministerie van Sociale Rechten en Agenda 2030 is deze mobiele app ontwikkeld met als centrale thema preventie. De app bevat boodschappen gericht op de samenleving als geheel en heeft ook een specifieke sectie voor professionals. Daarnaast is het mogelijk om gevallen van mishandeling van ouderen te melden via de app.

‘StopMaltrato+65’ kan nu worden gedownload op Android-systemen en binnenkort ook op IOS. De app heeft een “zeer eenvoudige” interface, waardoor iedereen toegang heeft tot verschillende opties: algemene en bijgewerkte informatie over ouderenmishandeling, een “meldingsruimte” waarin misbruik of mishandeling gemeld kan worden, en een chatfunctie waarmee men onmiddellijk contact kan opnemen met een professional om vragen te stellen over dit onderwerp. De app bevat tevens een specifiek gedeelte voor professionals die werken met ouderen. Hier kunnen zij informatie vinden over diverse onderwerpen, waaronder opleidingen, workshops, advies of tips.

Cijfers misbruik en mishandeling ouderen

In voorgaande jaren verzamelde gegevens laten zien dat in 2019, het jaar waarin het speciale telefoonnummer 900 656 566 werd gelanceerd, er 52 gevallen werden gemeld, wat aanzienlijk toenam in 2020, het eerste jaar van de pandemie, toen er 324 gevallen werden behandeld. In 2021 werden er 867 gevallen behandeld, terwijl er in 2022 meer dan 700 telefoontjes werden geregistreerd. In totaal zijn er in het afgelopen jaar 744 gevallen behandeld in heel het land, met 800 slachtoffers, omdat “een geval meer dan één slachtoffer kan hebben, bijvoorbeeld in het geval van een echtpaar”.

Bij deze laatste gegevens van 2022 was opvallend dat vrouwen nog steeds overwegend slachtoffer zijn, met een aandeel van 66% tegenover 34% van mannen. Op dezelfde manier blijft psychologische mishandeling (34%) de meest voorkomende vorm, gevolgd door financiële mishandeling (20%), misbruik van vrijheid en basisrechten (13%), verwaarlozing (13%) en verlating (9%). Ze benadrukken dat er tot op heden geen meldingen zijn gemaakt van seksueel misbruik.

Wat betreft de soorten oproepen die zijn ontvangen, kwam 81% overeen met gevallen die zich binnen de familie afspeelden en 19% binnen instellingen. Van deze oproepen werden 34% gedaan door kinderen, 21% door andere familieleden, 20% door de slachtoffers zelf, 18% door buren of personen die niet direct betrokken zijn bij de ouderen, en 7% door professionals.

Ga naar de inhoud