Search
menu
Search

Spanje blijft ondanks EU-goedkeuring papieren bijsluiters verstrekken bij medicijnen

Spanje blijft ondanks EU-goedkeuring papieren bijsluiters verstrekken bij medicijnen
Beeld: Canva

Spanje blijft ondanks EU-goedkeuring papieren bijsluiters verstrekken bij medicijnen

Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Volgend jaar zou de Europese Commissie de goedkeuring kunnen verlenen om papieren bijsluiters van medicijnen te vervangen door een systeem van QR-codes of iets soortgelijks. Hiermee wordt beoogd om de toeleveringsketens te vereenvoudigen, een einde te maken aan medicijntekorten als gevolg van papiergebrek (zoals onlangs is gebeurd met amoxicilline), de informatie in een direct bij te werken formaat te hebben en tenslotte om op papier te besparen.

Er lijken alleen maar voordelen te zijn, behalve dan voor de oudere bevolking, die bijzonder kwetsbaar is, minder technische vaardigheden heeft en mogelijk moeite heeft om toegang te krijgen tot informatie in bijsluiters als deze alleen in een digitale vorm worden geleverd. Gezien alle sociale bezorgdheid wil het Spaanse Geneesmiddelenbureau AEMPS een geruststellende boodschap uitdragen.

“Allereerst is het de bedoeling dat landen zelf beslissen hoe en wanneer ze de overstap naar digitalisering maken en ten tweede is er geen definitieve beslissing genomen over het verwijderen van papieren bijsluiters. Het plan is om de digitale versies te bevorderen, maar dat betekent niet dat de fysieke versies op korte termijn worden verwijderd zonder beoordeling en garantie dat alle burgers daadwerkelijk toegang hebben tot die informatie” volgens bronnen van de AEMPS.

Terwijl Spanje geen plannen lijkt te hebben om bijsluiters te verwijderen van medicijnen die in apotheken worden verkocht, wordt er wel overwogen om ze te verwijderen bij medicijnen die in ziekenhuizen worden gebruikt. “In feite heeft ons land een jaar geleden een pilotproject gestart om de bijsluiters van sommige ziekenhuis medicijnen te verwijderen, wat zeer goede resultaten oplevert” volgens bronnen van de AEMPS.

De bijsluiters van 46 in ziekenhuizen toegediende medicijnen zijn verwijderd om op nationaal niveau de impact te evalueren. “In de komende weken zal dit plan worden uitgebreid, maar er zijn op dit moment geen plannen om deze maatregel uit te breiden naar medicijnen die in apotheken worden verkocht,” benadrukken dezelfde bronnen.

Ga naar de inhoud