23 maart: ‘Earth Hour’ met 300+ gemeenten in Spanje die meedoen

23 maart: 'Earth Hour' met 300 gemeenten in Spanje die meedoen
Beeld: via canva.com

23 maart: ‘Earth Hour’ met 300+ gemeenten in Spanje die meedoen

Er zijn inmiddels meer dan 300 steden en dorpen en 130 bedrijven, 114 organisaties en 106 clubs in Spanje die zich hebben opgegeven bij het initiatief van WWF om op zaterdag 23 maart (2024) gedurende 60 minuten de lichten uit te doen. Zo zullen er belangrijke monumenten in het land een uur lang niet verlicht zijn en zullen gemeentehuizen in het donker gehuld worden. Dit jaar zullen er ook weer complete dorpen onverlicht zijn gedurende een uur tijdens de ‘Hora del Planeta’.

Op zaterdag 23 maart (2024) zal het licht uitgaan op de hele wereld tussen 20.30 en 21.30 uur in het kader van Earth Hour (Hora del Planeta), een idee van het Wereld Natuur Fonds (WWF).

Voor het derde jaar op rij wordt ook gevraagd wordt om mee te doen aan de race om te strijden tegen klimaatverandering en de vernietiging van de natuur door te rennen, fietsen, zwemmen, wandelen of skaten en zoveel mogelijk kilometers te maken om met zijn allen een of meerdere keren rondom de wereld te reizen.

Volgens de website van het WWF zijn in Spanje meer dan 300 gemeenten, 130 bedrijven, 114 organisaties en 106 clubs die meedoen met de ‘Hora del Planeta’ wat tijdens de 18e editie dit jaar meer is dan tijdens de editie het jaar daarvoor.

Ook bekende monumenten in Spanje zullen aan de actie deelnemen, zoals in de steden van Madrid en Barcelona waar op zaterdagavond gedurende een uur de verlichting van monumenten als de Sagrada Familia of de Plaza Cibeles een uur uitgaan.

Ook het Palacio Real in de Spaanse hoofdstad zal de lichten gedurende 60 minuten uit doen, net zoals het Guggenheim museum in Bilbao, de Romeinse muur rondom Avila, de Mezquita in Cordoba, het Alhambra in Granada, het Escorial, de Giralda in Sevilla, het Aquaduct in Segovia, het Palacio de la Música in Valencia, de kathedraal van Palma de Mallorca en nog veel meer.

Geschiedenis

De Earth Hour begon op 31 maart 2007 in Sydney, Australië toen twee miljoen personen gedurende een uur de lichten uitdeden om acties te eisen tegen de klimaatveranderingen. Een jaar later waren er 370 steden in 35 landen die meededen aan de actie van WWF met een aantal tussen de 50 en 100 miljoen mensen op de wereld die in 2008 de lichten uitdeden.

Dit jaar verwacht men dat meer dan 10.000 steden in 200 landen ruim 17.000 monumenten en gebouwen onverlicht laten en dat er miljoenen mensen het initiatief van het Wereld Natuur Fonds steunen.

Ga naar de inhoud