Voortvluchtige Belgische verdachte van moord gearresteerd in Torremolinos

Voortvluchtige Belgische verdachte van moord in Torremolinos gearresteerd
Beeld: via canva.com

Voortvluchtige Belgische verdachte van moord gearresteerd in Torremolinos

De Spaanse Nationale Politie heeft een voortvluchtige Belgische verdachte van 25 jaar gearresteerd die gezocht werd voor een moord in Vorst (Brussel). De man had zich in Torremolinos aan de Costa del Sol verscholen en werd daar aangehouden met valse identiteitspapieren en in het bezit van vuurwapens, waaronder een aanvalsgeweer. Hij was gevlucht uit België terwijl hij onder elektronisch toezicht stond.

De 25-jarige Belg van Arabische afkomst werd gezocht door de Brusselse autoriteiten voor zijn vermeende betrokkenheid bij een moord in Vorst, een gemeente van Brussel. In maart 2022 verspreidde het Brusselse openbaar ministerie een opsporingsbericht met zijn foto en naam in de hoop dat burgers informatie konden verstrekken die kon leiden tot zijn aanhouding.

De verdachte wist te ontkomen terwijl hij onder elektronisch toezicht stond, wat betekent dat hij een enkelband droeg die zijn bewegingen moest traceren. De Belgische autoriteiten waarschuwden dat de man mogelijk gewapend en gevaarlijk was.

Ondanks het opsporingsbericht bleven alle sporen naar de voortvluchtige dood. Het duurde tot 14 maart 2024 voordat de Spaanse politie hem wist op te sporen in Torremolinos. Agenten in burger zagen twee mannen met een nerveuze houding die haastig een flatgebouw wilden binnengaan in de Zuid-Spaanse badplaats.

Bij het controleren van hun identiteitspapieren bleek de voortvluchtige onder een valse naam te reizen. Hoewel hij erg op de gezochte persoon leek, waren de agenten aanvankelijk niet overtuigd dat het om dezelfde man ging.

Bij de controle vonden agenten twee autosleutels bij de verdachte. Hij beweerde dat de voertuigen elders stonden. Eén auto werd gevonden in Torremolinos. Toen gaf hij toe dat hij niet de persoon was op zijn papieren en dat hij in België gezocht werd voor moord. In de auto lag een revolver. In zijn appartement vonden de agenten ook een aanvalsgeweer.

Zowel de voortvluchtige verdachte als zijn metgezel, die ook met valse papieren reisde, zijn gearresteerd op verdenking van illegaal vuurwapenbezit en valsheid in geschrifte. De Belgische verdachte werd ook aangehouden op grond van het Europees aanhoudingsbevel dat voor hem was uitgevaardigd. Beiden zijn voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Torremolinos en blijven in voorlopige hechtenis in afwachting van verdere stappen in de procedure tegen hen.

Moord

Hoewel de precieze feiten van de zaak niet bekend zijn gemaakt, wordt de 25-jarige Belg ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij een moord die is gepleegd in Vorst. De Brusselse autoriteiten hadden al geruime tijd naar hem uitgekeken en waarschuwden dat hij mogelijk vuurwapens zou dragen.

Het is niet duidelijk wat de precieze rol van de verdachte bij de moord zou zijn geweest. Belgische media berichtten destijds alleen dat het slachtoffer een man was die om het leven was gekomen door geweld, zonder verdere details te geven.

De verdachte slaagde erin te ontsnappen terwijl hij onder elektronisch toezicht stond, wat zorgen baart over de effectiviteit van deze detentievorm. Het is onduidelijk hoe hij precies wist te ontsnappen.

Ga naar de inhoud