Minister Binnenlandse Zaken en voormalig vicepremier Spanje ontvangen dreigbrieven met kogelpatronen

Minister Binnenlandse Zaken en voormalig vicepremier Spanje ontvangen dreigbrieven met kogelpatronen
Beeld: La Moncloas

Minister Binnenlandse Zaken en voormalig vicepremier Spanje ontvangen dreigbrieven met kogelpatronen

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De minister van Binnenlandse Zaken Fernando Grande-Marlaska, de voormalige vicepremier en nu regionale premier kandidaat voor de Madrid-verkiezingen en Unidas-Podemos leider Pablo Iglesias en de algemeen directeur van de Guardia Civil María Gámez hebben dreigbrieven ontvangen met kogelpatronen in de enveloppen.

De brieven werden op donderdag bij de bedreigde personen bezorgd waarna ze alledrie bij verschillende politiebureaus een aanklacht voor bedreiging hebben ingediend. 

Meteen hebben de regering en de grootste politieke partijen PSOE, PP, Unidas-Podemos, Ciudadanos en Más Madrid (behalve de extreemrechtse partij VOX) de dreigbrieven veroordeeld.

In de brief van de minister van Binnenlandse Zaken was te lezen: Je hebt tien dagen om af te treden. De tijd om ons uit te lachen is voorbij en wij zijn er klaar mee. Policía Nacional. Guardia Civil. De kogelpatronen in de brief waren van kaliber 7,62 en 51.

Ook Pablo Iglesias en de algemeen directeur van de Guardia Civil hebben een soortgelijke dreigbrief gekregen al is de tekst niet bekend gemaakt. In hun enveloppen zaten kogels van een in Spanje geproduceerd aanvalsgeweer, de CETME, dat door militairen gebruikt wordt.

De Unidas-Podemos leider heeft al vaker bedreigingen ontvangen die het resultaat kunnen zijn van de politieke ruzie tussen de linkse partij en de extreemrechtse VOX-partij.

De minister van Binnenlandse Zaken (PSOE) ligt ook onder vuur en wordt zwart gemaakt nadat hij een Guardia Civil baas heeft ontslagen en waarna de rechter heeft besloten dat dit ontslag onterecht was. De politieke partijen PP, Ciudadanos en VOX eisen dat Fernando Grande-Marlaska opstapt.

Ga naar de inhoud