Gaat Spanje vanaf nu een zes maanden durende zomer krijgen?

Gaat Spanje vanaf nu een zes maanden durende zomer krijgen?
Beeld: Canva

Gaat Spanje vanaf nu een zes maanden durende zomer krijgen?

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Vier jaar geleden werd gesproken over de opkomst van de zogenaamde ‘veroño’, wat steeds vaker gebruikt wordt om te verwijzen naar de zomer (verano) die steeds langer duurt en ook in de herfst (otoño) voelbaar is. Dit komt doordat de maand oktober steeds warmer wordt. Vorig jaar was oktober zelfs de warmste maand ooit met een temperatuur van 18 graden, meer dan 3 graden boven het gemiddelde.

Nu hebben we te maken met zomerse temperaturen midden april, wat absoluut ongewoon is. Als dit een geïsoleerd incident was, zou het geen probleem zijn, maar we zien een trend van steeds langere zomers, die voor en na het zomerseizoen voelbaar zijn. In de afgelopen jaren heeft de maand mei meerdere keren hitterecords gebroken. Vorig jaar bijvoorbeeld, bereikte mei een temperatuur van 18 graden, wat 3 graden hoger was dan normaal voor die maand. Kunnen we binnenkort spreken over een zomer van zes maanden?

De woordvoerder van de Spaanse weerdienst AEMET bevestigt dat we in april van dit jaar duidelijke zomerse omstandigheden zien in het midden van de lente. Hoewel het nog te vroeg is om te spreken over een zomer van zes maanden, lijkt de trend die vier jaar geleden al zichtbaar was zich nu te consolideren.

Hoewel het officieel niet toegestaan is om te spreken van een zomer van zes maanden (van mei tot en met oktober), lijkt het niet-officieel wel die richting op te gaan. Dit komt doordat de trend die we de afgelopen decennia hebben gezien, niet te stoppen lijkt. Zomers duren nu vijf weken langer dan in de tachtiger jaren van de vorige eeuw.

De temperaturen die 40 jaar geleden werden gemeten rond de zomerzonnewende op 21 juni, worden nu steeds vroeger geregistreerd, met een voorsprong van ongeveer 10 dagen per decennium. Hierdoor beginnen de zomers tegenwoordig meer dan een maand eerder dan 40 jaar geleden. Dit is echter geen nieuw fenomeen, want we spraken hier vier jaar geleden ook al over.

Twee jaargetijden?

De herfst van 2022 was zeer warm en in de lente van datzelfde jaar had Spanje te maken met een niet-officiële hittegolf in de maand mei, wat de deur opende voor alle andere hittegolven die volgden in 2022. Als gevolg daarvan was de zomer afgelopen jaar de warmste zomer ooit geregistreerd in Spanje sinds het begin van de metingen in 1961.

In de afgelopen decennia zijn de zomers in Spanje langer geworden, zowel in de lente als in de herfst. Het is nu al volop zomer in mei. De overgangsseizoenen worden steeds korter en de veranderingen zijn abrupter. Deze trend zal de komende jaren nog sterker worden en het is zelfs mogelijk dat we over enkele decennia alleen nog winter en zomer hebben en geen lente en herfst meer.

Ga naar de inhoud