De van oorsprong Nederlandse Makro heeft goed jaar gehad in Spanje

De van oorsprong Nederlandse Makro heeft goed jaar gehad in Spanje
Beeld: Makro España / web

De van oorsprong Nederlandse Makro heeft goed jaar gehad in Spanje

Makro, de toonaangevende van oorsprong Nederlandse speler in de groothandelsmarkt voor horeca en detailhandel, heeft in het boekjaar 2022/2023 opnieuw indrukwekkende resultaten geboekt. Met een stijging van bijna 60% tot 14,6 miljoen euro nettowinst en een omzetgroei van 12% naar 1,6 miljard euro, bevestigt het bedrijf zijn solide groei en voortdurende transformatie in Spanje.

Makro is een van oorsprong Nederlandse zelfbedieningsgroothandel, ofwel een groothandel waar klanten zelf inkopen kunnen doen. De eerste Makro werd in Amsterdam in 1968 geopend en slechts vier jaar later in 1972 opende Makro de eerste groothandel in Spanje, het land waar nu 37 winkels in 15 autonome regio’s te vinden zijn.

Makro heeft in het afgelopen jaar in Spanje groei gerealiseerd in al zijn verkoopkanalen, wat een opmerkelijke prestatie is. De Cash & Carry (fysieke winkels) vertegenwoordigde 74% van de totale omzet en groeide met 9%. De fysieke winkels blijven een cruciale rol spelen in het succes van Makro, waarbij klanten de mogelijkheid hebben om ter plaatse te winkelen en de producten persoonlijk te bekijken.

Om deze groei te stimuleren, heeft Makro nieuwe commerciële beleidslijnen geïntroduceerd, zoals “Compra Más, Paga Menos” (Koop Meer, Betaal Minder). Deze strategieën zijn gericht op het bieden van betere aankoopvoorwaarden voor klanten, waardoor ze de gevolgen van inflatie kunnen compenseren.

Hoewel de fysieke winkels de hoofdmoot blijven, heeft Makro ook ingespeeld op de groeiende vraag naar online verkoop en bezorgdiensten. Dit kanaal groeide met 20% en vertegenwoordigde 26% van de totale omzet.

Het bedrijf heeft geïnvesteerd in digitale tools om het bestelproces voor klanten te vergemakkelijken, waarbij meer dan 40.000 horeca-ondernemers nu gebruikmaken van de eigen digitale tools van Makro voor het beheer van hun bedrijf.

Makro heeft een sterke focus op het ondersteunen van lokale leveranciers, waarbij 95% van de leveranciers Spaans zijn. Dit draagt bij aan de duurzaamheid van de toeleveringsketen en stimuleert de lokale economie.

De categorie verse producten is van cruciaal belang voor de horecasector, en Makro heeft hier een sterke prestatie geleverd. 95% van het assortiment verse producten komt van lokale leveranciers, wat heeft geleid tot een omzetgroei van 11% in deze categorie. Verse producten vertegenwoordigen meer dan 40% van de totale omzet van Makro.

Ga naar de inhoud