Málaga voert strijd tegen vochtige doekjes en spreekt over milieuramp

Málaga voert strijd tegen vochtige doekjes en spreekt over milieuramp
Beeld: @CanalMalagaRTV / X

Málaga voert strijd tegen vochtige doekjes en spreekt over milieuramp

De afgelopen jaren is het gebruik van vochtige doekjes sterk toegenomen, wat heeft geleid tot ernstige milieuproblemen in Málaga. Deze doekjes zijn handig in gebruik, maar niet biologisch afbreekbaar en veroorzaken verstoppingen in het rioolsysteem en vervuiling van rivieren en zeeën. De stad Málaga heeft besloten actie te ondernemen en een oorlog te verklaren tegen deze schadelijke afvalstroom.

In 2023 heeft de Spaanse stad Málaga 2341 ton vochtige doekjes uit het afvalwater verzameld. Ondanks herhaalde waarschuwingen dat deze doekjes niet door het toilet mogen worden gespoeld, blijft een aanzienlijk deel van de bevolking dit toch doen. Dit zorgt voor ernstige verstoppingen en resulteert in hoge kosten voor het onderhoud van het rioolsysteem.

De situatie in Málaga is zo ernstig dat het stadsbestuur het heeft bestempeld als een milieuramp. De grote hoeveelheden vochtige doekjes die in het rioolsysteem en in de natuur belanden, vereisen dringende actie. Het probleem is zo groot geworden dat er direct maatregelen moeten worden genomen om verdere schade aan het milieu te voorkomen.

Naast de milieuschade brengt de inzameling en verwerking van vochtige doekjes ook hoge kosten met zich mee voor de gemeente. In 2022 en 2023 werd er meer dan 2000 ton doekjes uit het afvalwater gehaald, met een kostenpost van 1,6 miljoen euro voor de waterleidingbedrijven.

Vochtige doekjes zijn een enorme bron van vervuiling. Ze bevatten plastic materialen die niet afbreekbaar zijn en bijdragen aan de plasticsoep in de oceanen. Zelfs doekjes die als “biologisch afbreekbaar” worden aangemerkt, kunnen nog steeds grote schade aanrichten in het milieu. Om echt biologisch afbreekbaar te zijn, zouden ze binnen 5 tot 30 dagen moeten afbreken, maar in de praktijk gebeurt dit zelden.

Het is van groot belang om bewustwording te creëren over de juiste manier van omgaan met vochtige doekjes. Deze doekjes dienen niet in het toilet te worden gegooid, maar horen in de prullenbak thuis. Door dit advies op te volgen, kunnen problemen zoals verstoppingen en extra kosten voor het rioolbeheer worden voorkomen. Het is een kleine moeite die een groot verschil kan maken voor de gezondheid van het rioolsysteem en het milieu. Dus, gooi vochtige doekjes alsjeblieft in de prullenbak en niet in het toilet!

Ga naar de inhoud