Spaanse avonturen in Fortuna/Murcia van Egbert en Barbara (2)

Spaanse avonturen in Fortuna/Murcia van Egbert en Barbara (2)
Beeld: Pixabay

Spaanse avonturen in Fortuna/Murcia van Egbert en Barbara (2)

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Egbert en Barbara overwinteren elk jaar in Fortuna bij Murcia. Ze houden het thuisfront op de hoogte van hun reilen en zeilen met wekelijkse brieven, die wij elke zaterdag zullen publiceren. Zo kunt u meegenieten van hun belevenissen, van de grappige en minder grappige dagelijkse voorvallen, Spaanse wetenswaardigheden, kortom alles wat elke overwinteraar tijdens zijn of haar verblijf in Spanje kán meemaken. Fortuna.                                           

14 oktober

Beste mensen,

Wat een herrie vanmorgen! Waar komt dat vandaan? Het is hier altijd zo rustig, maar nu een onheilspellend geluid. Ik ga kijken en zie een hele stoet motorrijders met de gashendel wijd open, bijna verticaal tegen ´onze´ berg op rijden.

Ons huis staat op de enkel van de Monte d´Oro. Zo heet de berg helemaal niet, maar omdat hij zo mooi goudkleurig oplicht in de zon, noem ik hem al jaren zo. Het is een berg van rotsen, grote stenen, geulen, hier en daar een ontluikend dennenboompje, maar grotendeels kaal met grotten en wat plukjes stekelige planten. Nog nooit heb ik daar een motor gezien en nu een hele kluwen motoren. En een kabaal dat die maken! Laika duikt achter Egberts bureau van angst. Ik ga kijken, want dát wil ik wel zien. Dáár kun je toch niet rijden?

Ze komen inderdaad niet ver, maar halverwege halen ze wel. En wat nu, vraag ik me af, want volgens mij kunnen ze geen kant meer op. Dat klopt. Er is duidelijk paniek onder de stoere mannen, want naar boven is één ding, maar ze moeten ook weer naar beneden en dat is een heel ander ding. Dat is nog lastiger, denk ik en ik heb gelijk, en dat weten die gasten nu ook.

Hoewel de jongens ver weg zijn, kan ik ze hier horen schreeuwen. Ze overleggen op Spaanse wijze, met veel omhaal, “wat moeten we nu doen?”

Ze proberen om te draaien en terug te rijden, maar het is wel heel erg steil, het is te gevaarlijk. Wat nu? Dan maar lopen en aan de remmen trekken. Een van de gasten glijdt uit, ik zie het gebeuren, hij tuimelt zó een paar meter omlaag. Hij laat zijn motor los, die als een tennisballetje om en om rolt. Er zal niet veel van de mooie rood glimmende motor over zijn. Hopelijk komt de knul zelf er beter vanaf. In elk geval zal hij dit nooit meer doen, denk ik, althans niet met deze motor. Hij blijft even liggen. Hij kronkelt van pijn, maar gelukkig staat hij na enige tijd op, en ja… hij kan wat stapjes zetten. Hij heeft geluk dat er geen helikopter aan te pas hoeft te komen, maar deze tuimeling zal hij best nog wel even voelen. Eigen schuld dikke bult.

Het groepje “helden” staat besluiteloos naar beneden te kijken, hoe komen zij weer veilig de berg af? Ze besluiten om eerst hun onfortuinlijke makker te gaan helpen, geen sinecure, maar gezamenlijk krijgen ze hem omhoog, en nu gaan ze te voet terug. Wat te doen met de motoren? Geen idee, er liggen er een paar op de berg.

Rare vogel

Even iets heel anders: weet iemand van jullie of vogeltjes ook krankzinnig kunnen zijn? Er is hier een prachtig vogeltje, klein als een musje, rood, wit en groen. Heel bijzonder, hij heeft een pluimpje op zijn kop en een opvallend spits snaveltje, maar hij is volgens mij volslagen gek. Hij is al de hele dag tegen het raam aan het vliegen.

Het begon om een uur of twaalf, het is nu vier uur en hij gaat maar door. Hij springt op, fladdert wat, tikt met zijn kleine snaveltje tegen het raam, landt na zijn gefladder telkens keurig op het rekje. Hij kijkt dan even met een scheef kopje en dan begint zijn actie van voren af aan. Springen, fladderen, tikken en landen. Ik heb het rolluik dicht gedaan, in de hoop dat het gedoe afgelopen is, maar wat denk je? Het gaat gewoon door, maar nu tikt hij tegen het rolluik in plaats van tegen het raam. Ja, waarom zouden vogeltjes niet gestoord kunnen zijn! Hij heeft in elk geval vast en zeker last van zijn eigen Spaanse geestdrift! 

Lieve groetjes voor jullie.

PS ik was zó benieuwd naar dat vogeltje dat ik de Vogelbescherming heb gevraagd wat er met dit rare vogeltje aan de hand is. Antwoord is dat hij waarschijnlijk zijn territorium aan het bewaken is, hij ziet in het raam de weerspiegeling van zichzelf. Dus een gelijksoortig vogeltje, en dát moet weggejaagd worden, want een man is een man…. en een echte vent verdedigt zijn territorium. O, o, ik had gelijk, die heeft dus echt een tik van de malle molen.

Spanje, een liefde – Verhalen over reizen en overwinteren in Spanje

Spanje, een liefde speelt zich grotendeels af in het provinciestadje Fortuna in Spanje bij Murcia. Dit boek neemt de lezer mee naar het hedendaagse Spanje en geeft een inkijkje in het overwinteren in zonnig Spanje, waarbij korte reisjes door Spanje en Portugal beschreven worden. De typische gewoontes en Spaanse gebruiken, de feesten, de cultuur, kortom het normale Spaanse leven komt uitgebreid aan bod en wordt op luchtige, meeslepende wijze beschreven. Auteur: Barbara van Wijk-Douwes.

Verzending binnen Nederland-België is gratis. Wilt u de verzendkosten besparen laat het dan bij een U bekend adres afleveren. Heeft u geen contactadres, mail dan naar barbaravanwijk@gmail.com.

KLIK HIER OM DIT BOEK AAN TE SCHAFFEN

barbara
Beeld: Barbara van Wijk
Ga naar de inhoud