Search
menu
Search

Emigratieverhaal Spanje: Een nieuw avontuur in Galicië (10)

Emigratieverhaal Spanje: Een nieuw avontuur in Galicië (10)
Beeld: ITV Monforte

Emigratieverhaal Spanje: Een nieuw avontuur in Galicië (10)

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Sol, Rob en hond Antares zijn begin 2021 naar Noordwest Spanje verhuist om in het dorp Freán om op een nog te verbouwen boerderijtje, een stal en 7 hectare weiland en bos een nieuw leven op te bouwen. Lees de avonturen van het drietal dat ervoor gekozen heeft om niet in het toeristische Spanje langs de Middellandse Zeekust maar in het Groene Spanje aan de Atlantische Oceaan te gaan wonen.

In december vorig jaar toch nog maar een andere auto gekocht. We reden al een paar jaar rond in een Dacia Logan op gas en zonder trekhaak. Ter voorbereiding opeen vertrek naar Spanje ook van alles gelezen over een auto en Spanje. Een ding was al snel duidelijk dat een auto op gas niet veel voorkomt in Spanje. Daar kwam bij dat ik een trekhaar wilde en dat in combinatie met een gastank onder de auto is lastig. De combinatie auto, trekhaak en Spanje zou ook een probleem kunnen worden in Spanje. Ik las eigenlijk alleen maar horror verhalen over auto’s van buiten Spanje die overgezet worden op een Spaans kenteken. Alles aan je auto moet origineel zijn.

In Spanje nog meer horror verhalen. Het zelf regelen van een Spaans kenteken leek ons al gauw iets wat we beter uit konden besteden. We vonden een kantoor dat het voor ons zou regelen. We stuurden alles wat we van de auto hebben naar hen op. Telkens met tussen poses van enkele dagen kwam er dan een vraag of we nog wat op konden sturen. Ja, prima, maar die gegevens heb je al! Maar goed, niet moeilijk doen, gewoon nog een keer sturen. Dan komt de vraag voor de achterkant van het APK goedkeuringsbewijs. Ik bekijk het papier en zeg tegen Sol dat er niets op staat. Voor de zekerheid bel ik nog maar even met de garage in Nederland of dat zij soms nog iets hebben. Nee, dat wat je hebt is het, antwoord de garage.

Als Sol weer met het kantoor aan de telefoon zit, want Sol regelt de zaken hier omdat mijn Spaans daar niet goed genoeg voor is, van ik op dat ze de technische gegevens van de auto nodig hebben. Hebben we niet laat ik Sol weten. Ik schrijf Dacia wel even een mail. Een dag later wordt ik gebeld door iemand van Dachi Nederland. Ik het de COC verklaring van de auto nodig verteld de man mij, en of hij mijn adres mag, dan stuurt hij de COC vandaag nog op. Een paar dagen later hebben we de COC in huis. We sturen een kopie naar het kantoor en zij gaan vervolgens een afspraak regelen vor een keuring bij de ITV in Monforte.

Met de auto en de aanhangwagen naar de keuring. Vreemd dat de aanhangwagen mee moet als de trekhaar er af zou moeten. Bij de test straat aangekomen leveren we de gevraagde papieren in. Even later mogen we met de auto en aanhanger combinatie de test straat binnen rijden. Een vriendelijke monteur legt mij in het Engels uit wat de bedoeling is. Er komen nog 3 monteurs bij en ik volg gewillig de instructies van de Engels sprekende monteur op. We rijden de test straat weer uit en moeten wachten. Na een minuut of niet komt de monteur naar ons toe lopen. Alles is oké, behalve de trek haak. Aanhangwagengoed gekeurd, de auto ook alleen die moeten ze nog een keer zien zonder trekhaak. Alle andere dingen, niet origineel, aan de auto is niets van gezegd.

In onze rubriek SpanjeVerhalen zijn meer verhalen van Sol, Rob en Antares (en andere ingezonden verhalen) te lezen. KLIK HIER

Het is woensdag en we maken een afspraak voor vrijdag om de auto nog een keer te laten zien. Aan de monteur vraag ik nog of ik ook alles kabels van de trekhaak weg moet halen. Ja, maar als wij die niet zien zitten, dan zijn ze dus weg, zegt hij met een knipoog. Als we net thuis zijn gaat de telefoon. Sol neemt op, praat met iemand en zegt daarna tegen mij dat we morgen om 10 uur terug moeten zijn. Maar dat gaat niet, antwoord ik. Ik heb geen idee of ik de trekhaak er makkelijk onder de auto vandaan krijg, doe maar gewoon vrijdag. Sol belt terug maar niemand neemt de telefoon nog op.

Ik maak plaats in de schuur en steek de auto achteruit naar binnen. Ik moet aan de gang. Eerst maar eens onder de auto kijken hoe het allemaal vast zit. Tot mijn verbazing blijkt de trekhaak maar met 4 bouten vast te zitten. Met een uur heb ik de trekhaak er dan ook onder uit. En de bekabeling van de trekhaak? Die zit nu veilig in het reservewiel onder de auto.

Om 10 uur staan we weer in Monforte. Sol legt uit wat we komen doen aan een vrouw achter de balie en een man ik het kantoor antwoord dat we naar de auto moeten gaan, hij komt zo. Als de man bij de auto staat, ziet hij geen trekhaak meer. Hij gaat even de papieren in orde maken en een half uurtje later rijden we met een Spaanse APK stikker op de voorruit naar huis. Nu kan het kantoor verder met het regelen van een Spaans kenteken. Goed we hebben nog geen kenteken, maar van de verhalen die ik op internet las over het aanvragen van een Spaans kenteken nemen we met een korrel zout!

Tot volgende week!

Zoals ik nu voor Spanjevandaag.com wekelijks een samenvatting geeft van wat ons is overkomen en wat we gedaan hebben, schrijf ik ook dagelijks een blog. Als je wil kun je daar ook eens een kijkje nemen. www.naargalicie.nl

Groetjes Sol, Rob en Antares.

Ga naar de inhoud