21 mei was de warmste dag in een meimaand sinds 1950 in Spanje

21 mei was de warmste dag in een meimaand sinds 1950 in Spanje
Beeld: Canva

21 mei was de warmste dag in een meimaand sinds 1950 in Spanje

MADRID – Volgens de Spaanse Weerdienst AEMET heeft Spanje een buitengewoon warme periode achter de rug de afgelopen dagen. Afgelopen zaterdag 21 mei was volgens de officiële statistieken van de AEMET de warmste dag in een meimaand sinds 1950 waarmee het oude record van mei 2015 werd verslagen.

Er werden de afgelopen dagen meerdere weerrecords verbroken in Spanje zoals die van 40,3 graden in Jaén, 36,8 graden in Lleida en 34,5 graden in Valladolid. Het was echter niet alleen overdag extreem warm maar ook ‘s nachts steeg het kwik hoger dan de afgelopen 72 jaar met temperaturen van 20,7 graden in Segovia, 18,9 graden in Ávila en 19,8 graden in Salamanca.

Volgens Ruben del Campo, woordvoerder van de AEMET, zijn tot nu toe in 2022 al 5 warmterecords verbroken, te weten op 1 en 2 januari en op 19, 20 en 21 mei terwijl ook 2 koude records zijn verbroken, te weten op 2 en 3 april. Er zijn echter op diverse plaatsen in Spanje weerrecords voor een meimaand verbroken.

Op meerdere plaatsen werden tropische nachten (noches tropicales) geregistreerd met temperaturen boven de 20 graden zoals Cáceres met 21,5 graden en Segovia waar het kwik op 20,7 graden bleef steken het afgelopen weekend. Officieel gaan de 18,9 graden in Ávila en 19,8 graden in Salamanca niet de boeken in als een tropische nacht maar het was ook daar erg warm ‘s nachts.

Andere weerrecords voor een meimaand waren op zaterdag 21 mei: Valladolid met 34,5 graden; Jaén met 39 graden; Calamocha met 35,7 graden, Daroca met 36,2 graden, Lleida met 36,8 graden, het vliegveld van Girona met 37,3 graden en het vliegveld van Huesca met 34,3 graden.

Op vrijdag 20 mei werden ook enkele weerrecords verbroken zoals 40,3 graden bij Jaén en 41 graden bij het vliegveld van Sevilla. Wat betreft minimumtemperaturen werden als records de 25,9 graden bij Jaén, 21,4 graden bij Segovia, 17,6 graden bij Cuenca en 15,5 graden bij Calamocha geregistreerd.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.