Inwoners El Ejido nemen afscheid van vriendelijke dakloze Nederlander

Inwoners El Ejido nemen afscheid van vriendelijke dakloze Nederlander
Beeld: video / screenshot

Inwoners El Ejido nemen afscheid van vriendelijke dakloze Nederlander

Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Er is een speelplaats ineen stadspark in El Ejido waar de afgelopen dagen niemand speelt en kinderen een naam roepen die iedereen bekend voorkomt. Guido de Nederlander bracht zijn namiddagen daar door met zijn gitaar en zijn hond Blanca als gezelschap. Maar nu is hij er niet meer, en alle liedjes die deze Nederlandse dakloze de bezoekers van het park gedurende vijf jaar gaf, zijn veranderd in treurnis om zijn overlijden.

“Hij was een vrije ziel”, zeggen de buurtbewoners die vandaag zijn verlies betreuren. Guido van Loo, 41 jaar, is door verscheidene landen zoals Italië en Marokko gereisd sinds hij Nederland had verlaten. Toch was het in het zuiden van Spanje waar hij een plek vond waar hij verliefd op werd. Op deze manier verbleef hij in de lente en zomer in El Ejido en de rest van het jaar aan de kust van Motril in de provincie Almería.

“Hij had hier vrienden en een soort familie gevonden”, zegt een van de buren. Hij was ’s ochtends altijd in de omgeving van de El Ejido Boulevard, waar hij wat geld verdiende door zijn liedjes te zingen. In de namiddag ging hij dan naar het park naast het sportcomplex, en daar won hij geleidelijk aan ieders hart. Hij had verschillende bijnamen: Guido, Guijo, Tio Guido en iedereen zag hem graag in het park.

Net als elke namiddag, kwam vorige week donderdag een van de jongens naar Guido toe om een praatje te maken, maar Guido antwoordde niet. Hij belde onmiddellijk zijn moeder Vanessa, die zich realiseerde dat Guido gestorven was. Sindsdien is het park waar hij sliep en zijn namiddagen doorbracht, veranderd in een gedenkplaats waar de inwoners van El Ejido hem herinneren met foto’s, kaarsen en teksten.

Een van de families die hem regelmatig in het park bezocht, zorgt nu voor zijn hond Blanca. Vanessa is erin geslaagd Guido’s familie in Nederland op te sporen, die afgelopen weekend naar Almería is gekomen. Dankbaar voor de steun die de buren hebben gegeven, nemen zijn moeder en zus deel aan de huldigingen en proberen ze foto’s en video’s te verzamelen van Guido’s tijd in El Ejido om mee te nemen als aandenken.

De autopsie heeft bevestigd dat Guido door natuurlijke oorzaken is overleden en morgen zal zijn familie de crematie uitvoeren. Guido’s as zal naar Nederland worden vervoerd, maar niet voordat de buurtbewoners van El Ejido hem een eerbetoon hebben gegeven. Guido zal gemist worden.

Ga naar de inhoud