Spanje heeft de op drie na grootste delegatie in het Europees Parlement

Spanje heeft de op drie na grootste delegatie in het Europees Parlement
Beeld: ai-beeld / redactie

Spanje heeft de op drie na grootste delegatie in het Europees Parlement

Voor de Europese verkiezingen in 2024 wordt er veel nadruk gelegd op de rol en verantwoordelijkheden van de 720 Europarlementariërs uit 27 lidstaten. Deze gekozen vertegenwoordigers zijn essentieel in het besluitvormingsproces van de Europese Unie en hebben een directe invloed op het leven van miljoenen Europese burgers. Maar hoeveel zetels heeft Spanje eigenlijk in het Europees Parlement?

Spanje is een van de grootste lidstaten van de Europese Unie en heeft een belangrijke stem in het Europees Parlement. Met 59 zetels in 2023 is Spanje het vierde land met de meeste Europarlementariërs, na Duitsland, Frankrijk en Italië. Voor de 2024 verkiezingen komen daar 2 zetels bij waardoor het totaal op 61 Europarlementariërs komt te staan.

Frankrijk zal dit jaar 96 zetels hebben, gevolgd door Duitsland met 81 en Italië met 76 zetels. Spanje staat op de vierde plaats met 61 zetels, gevolgd door Polen met 53 zetels, Roemenië met 33 zetels, Nederland met 31 zetels en België met 22 zetels.

De Spaanse Europarlementariërs worden rechtstreeks gekozen door de Spaanse burgers tijdens de Europese verkiezingen. Deze verkiezingen vinden elke vijf jaar plaats en bepalen de samenstelling van het Europees Parlement voor de komende legislatuur.

Tot aan 2024 had Spanje 21 vertegenwoordigers van de Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten of S&D (PSOE en PSC) en 13 vertegenwoordigers van de Europese Volkspartij of EPP (PP). In de groep Unitair Links of GUE vallen de 4 vertegenwoordigers van Podemos, terwijl bij de Europese Conservatieven en Hervormers of ECR 4 vertegenwoordigers van Vox een zetel hebben.

In de groep De Groenen/Vrije Europese Alliantie zitten 2 vertegenwoordigers van ERC en 1 vertegenwoordiger van BNG, terwijl er 3 vertegenwoordigers zijn van Junts in de Niet-fractiegebonden leden van het Europees Parlement.

Ga naar de inhoud