44 miljoen inwoners Spanje blootgesteld aan vervuilde lucht

44 miljoen inwoners Spanje blootgesteld aan vervuilde lucht
Beeld: 123rf

44 miljoen inwoners Spanje blootgesteld aan vervuilde lucht

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens Ecologistas en Acción heeft 94% van de inwoners van Spanje gedurende 2019 vervuilde lucht ingeademd. Het gaat dus om 44,2 miljoen inwoners van Spanje die vorig jaar werden blootgesteld aan besmettingsniveaus die de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie overtroffen. Van het totaal hiervan ademden ongeveer 12,5 miljoen inwoners vervuilde lucht boven de wettelijke limieten, aldus het laatste jaarverslag over luchtkwaliteit opgesteld door Ecologistas en Acción.

Het jaarrapport analyseert de gegevens die zijn verzameld bij 805 officiële meetstations die in heel Spanje zijn geïnstalleerd en omvat voor het eerst de belangrijkste nationale luchthavens en havens. Een van de belangrijkste conclusies is dat in 2019 de luchtverontreiniging over het algemeen stabiel is gebleven.

Er was een verlaging van het stikstofdioxide (NO2) gehalte maar een toename van de zwevende deeltjes (PM10 en PM2.5) en zwaveldioxide (SO2) terwijl de vervuiling door troposferisch of  ‘slechte’ ozon (03) stationair bleef. 

Het algehele resultaat was een lichte verbetering van de situatie in Spanje met minder inwoners en een kleiner territorium dat door de luchtvervuiling werd getroffen.

In het jaarrapport heeft men gekeken naar de toegestane maxima wat betreft luchtvervuiling zoals de Wereldgezondheidsorganisatie dat aangeeft. Als men daar van uitgaat dan heeft 94% van de bevolking wat 44,2 miljoen inwoners zijn te maken gehad met luchtvervuiling dat werd gemeten op 88% van het territorium ofwel 444.000 vierkante kilometer. 

Bekijk het hele jaarrapport HIER (PDF).

Ga naar de inhoud