Aziatische ‘Japanse’ muggen in Spanje

Aziatische ‘Japanse’ muggen in Spanje
Beeld: Wikimedia

Aziatische ‘Japanse’ muggen in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Er wordt in de Spaanse pers veel aandacht besteed aan de invasie van de Aziatische ‘Japanse’ mug die erom bekend staat dat deze het West-Nijl-virus en Japanse encefalitis (JE) kan overdragen op de mens. De ‘Japanse’ mug werd al in 2018 in Spanje ontdekt maar nu is bevestigd dat de ‘aedes japonicus’ of in het Nederlands de Aziatische bosmug zich heeft genesteld in met name Noord Spanje.

De Aziatische bosmug die in het Spaans de naam ‘mosquito japonés’ heeft gekregen wordt gezien als de derde geïmporteerde invasieve muggensoort van Spanje. Daarbij gaat het om de bekende tijgermug of aedes albopictus (mosquito tigre); de gelekoortsmug of aedes aegypti (mosquito del dengue) en de Aziatische mug of aedes japonicus (mosquito japonés).

Al in 2008 werd deze invasieve mug in diverse Europese landen ontdekt en een decennium later is deze mug niet verdwenen maar heeft deze zich gevestigd in grote delen van Midden-Europa. In Spanje werd er voor het eerst in 2018 melding gedaan van de Aziatische ‘Japanse’ mug in Asturië maar de aedes japonicus is gerapporteerd in gebieden in Oostenrijk, België, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Zwitserland en Slovenië.

De Aziatische ‘Japanse’ bosmug is een potentiële vector van de West-Nijlkoorts, knokkelkoorts en chikungunya en heeft ook Noord-Spanje bereikt waar deze muggensoort in de autonome regio Asturië werd ontdekt. 

De aedes japonicus koloniseert verstedelijkte omgevingen en de vrouwtjes zijn overdag actief waardoor het potentiële contact van de soort met mensen vergroot en het een erg vervelende plaag maakt. Het succes van de invasie is te danken aan verschillende factoren zoals het vermogen om verspreiding over lange afstanden te doorstaan omdat de eieren bestand zijn tegen bevriezing en uitdroging en wintertemperaturen in gematigde streken. Deze muggensoort heeft ook het vermogen om minder grote water habitats te gebruiken dan de meer bekende aedes albopictus (tijgermug).

Ondanks de aanwezigheid van deze muggensoort in Noord Spanje, de melding daarvan op diverse websites en het platform Mosquito Alert , is het risico van overdracht van ziektes op de mens zeer laag maar er worden nieuwe studies uitgevoerd naarmate er meer meldingen binnenkomen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.