Catalaanse politici na gratie van Spaanse regering op vrije voeten gesteld

Catalaanse politici na gratie van Spaanse regering op vrije voeten gesteld
Beeld: Europa Press

Catalaanse politici na gratie van Spaanse regering op vrije voeten gesteld

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Op dinsdag 22 juni keurde de Spaanse regering de gratie van negen Catalaanse gevangen politici goed waarna dit door Koning Felipe VI ondertekend werd en op woensdag 23 juni in de Staatscourant gepubliceerd werd. Daarna gaf het Hooggerechtshof de Catalaanse gevangenissen de opdracht om de negen gevangenen op woensdag 23 juni om 12 uur vrij te laten, iets wat dan ook gebeurde.

De eerste gevangene die de gevangenis verliet was Carme Forcadell die om 12 uur de vrouwengevangenis Wad Ras mocht verlaten. Zij vroeg meteen om amnestie na haar vrijlating, iets wat in Spanje volgens de grondwet niet mogelijk is en ook nooit zal gebeuren.

Na Forcadell was het de beurt aan de gevanegnen in de Lledoners gevanenis, te weten Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Sànchez, Raül Romeva, Jordi Turull, Josep Rull en Jordi Cuixart. Zij verlieten iets na 12 uur de gevangenis en toonden meteen een spandoek met de tekst Freedom for Catalonia.

De laatste die de gevangenis verliet was Dolors Bassa die om 12.16 uur bij de Puig de les Basses gevangenis naar buiten stapte.

Buiten de gevangenis werden  de Catalaanse voormalige politici opgevangen door vertegenwoordigers van de Catalaanse regionale regering waaronder de regiopremier Pere Aragonés en andere regionale ministers maar ook familieleden, vrienden en Catalaanse separatisten.

Gratie

Gratie is niet hetzelfde als amnestie en dat is een belangrijk onderscheid. Gratie is het verminderen of veranderen van straffen die door de rechter zijn opgelegd. Amnestie betekent het volledig kwijtschelden van een straf, aan bepaalde individuen of aan allen die voor een bepaald strafbaar feit zijn veroordeeld.

De negen Catalaanse separatistische politici die nu van de Spaanse regering gratie hebben gekregen, mogen gedurende de rest van hun oorspronkelijke gevangenisstraf geen vergelijkbaar of ander ernstig delict begaan en mogen geen publieke functie bekleden. Doen ze dat wel dan wordt de gratie ingetrokken en moeten ze terug de gevangenis in.

Gratie is een onderdeel van de democratie en is iets dat door alle Spaanse regeringen van alle kleuren al vaker is verleend, ook door de PP in de Aznar en Rajoy periodes. Volgens de huidige premier van Spanje is gratie wellicht niet de definitieve oplossing voor het Catalaanse conflict maar het is een belangrijke stap in de goede richting tot een oplossing van een politiek probleem.

De Spaanse regering maakt duidelijk dat met deze gratie de betrokken personen hun ideeën niet hoeven te veranderen omdat ze daar nooit voor veroordeeld zijn. In een sterke democratie mag iedereen zijn of haar ideeën hebben maar acties moeten altijd binnen de wet en de grondwet vallen.

Ga naar de inhoud