Het San Juan feest in Spanje op veel plaatsen beperkt of geannuleerd

Het San Juan feest in Spanje op veel plaatsen beperkt of geannuleerd
Beeld: 123rf

Het San Juan feest in Spanje op veel plaatsen beperkt of geannuleerd

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De nacht van San Juan of de midzomernacht, is een oud en traditioneel feest in veel Europese landen. In Spanje is het traditie om de zomer te verwelkomen met vele kampvuren en door knallende rotjes te gooien. Het feest wordt gevierd tijdens de nacht van 23 op 24 juni terwijl de kortste nacht van het jaar eigenlijk die van 21 juni is. Maar de corona-crisis en de maatregelen die de autonome regio’s en gemeenten hebben genomen zorgen ervoor dat er op veel plaatsen geen feest zal zijn.

San Juan wordt van Finland tot Brazilië in verschillende vormen gevierd. In veel van deze landen is de traditie om oude meubels of hout op straat of op het strand te verbranden, iets dat normaal gesproken in steden als Barcelona, Alicante, Valencia en Málaga nog steeds gebeurt. In Spanje is San Juan echter meer bekend om het vuurwerk, de knallende rotjes en kampvuren op de stranden.

Veel gemeenten in Catalonië en de Valencia regio hebben de stranden gesloten en honderden politieagenten moeten ervoor zorgen dat er niet gefeest gaat worden op de stranden. Verder is het uitgaansleven weliswaar weer geopend maar grote feesten met dansen en grote concerten zullen niet overal plaats kunnen vinden. Het zal het tweede San Juan feest zijn dat anders is dan normaal.

Aangezien de regels vaak op regionaal en lokaal gebied worden bepaald is het erg moeilijk om hier te melden of een bepaald San Juan feest wel of niet doorgaat. Daarvoor zal men de lokale of regionale informatie moeten bekijken. Wat we wel weten is dat in veel gemeenten en autonome regio’s de speciale festiviteiten niet doorgaan, dat men wel of niet naar het strand mag gaan en of er wel of niet vreugdevuren zijn.

Valencia regio

De Valencia regio en met name de provincies Valencia en Alicante staan bekend om de Hogueras de San Juan. Deze vinden normaal gesproken plaats tussen 20 en 29 juni maar vinden geen doorgang dit jaar. Er zijn geen speciale activiteiten en weliswaar is het toegestaan om op veel plaatsen naar het strand te gaan, de politie zal extra controleren op het naleven van de maatregelen. 

Catalonië

Ook in Catalonië wordt Sant Joan gevierd maar in de grote steden waaronder Barcelona heeft men ervoor gekozen om stranden af te sluiten om te voorkomen dat er teveel mensen bij elkaar komen. Diezelfde beslissing hebben ze in andere grote steden en toeristische kustplaatsen ook genomen terwijl het Sant Joan vieren op het strand op sommige plaatsen wel is toegestaan.

Wat is San Juan

Wikipedia schrijft over San Juan: De Geboorte van de Heilige Johannes de Doper is een hoogfeest in de Katholieke Kerk dat op 24 juni wordt gevierd. Rond dit feest zijn nog vele gebruiken, zoals vreugdevuren, die teruggaan op voor-christelijke midzomerfeesten die gehouden werden rond de zomerzonnewende.

Het Sint-Jansvuur is zo een vreugdevuur, genoemd naar Johannes de Doper, dat in vroegere eeuwen deel uitmaakte van de midzomerfeesten en reeds sinds de voor-christelijke tijd in vrijwel alle landen van Europa op 23 of 24 juni werd ontstoken.

Ga naar de inhoud