Nederland heeft de meeste laadpunten voor elektrische auto’s maar hoe is dat in Spanje?

Nederland heeft de meeste laadpunten voor elektrische auto’s maar hoe is dat in Spanje?
Beeld: Canva

Nederland heeft de meeste laadpunten voor elektrische auto’s maar hoe is dat in Spanje?

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Nederland heeft de meeste laadpunten van alle EU-landen. Bijna 30% van alle laadpunten in de Europese Unie zijn in Nederland te vinden blijkt uit het onderzoek van de European Automobile Manufacturers Association (ACEA). Spanje heeft slechts een aandeel van 3,4% op het EU-totaal.

Nederland is koploper binnen de Europese Unie wat betreft het aantal laadpunten voor elektrische auto’s. In Nederland zijn maar liefst 90.284 laadpunten te vinden, 29,4% van het EU-totaal. Nederland voert de top 5 lijst aan die verder aangevuld kan worden met Duitsland met 59.410 laadpunten, Frankrijk met 37.128, Zweden met 25.197 en Italië met 23.543 laadpunten. Spanje heeft volgens deze lijst 10.480 laadpunten wat net iets minder is dan de 13.695 laadpunten in België.

Wat opvalt uit de cijfers van ACEA is dat Nederland 29,4% van alle EU-laadpunten heeft maar dat Nederland slechts 0,8% van de EU-oppervlakte beslaat. Duitsland heeft 19,4% van alle EU-laadpunten maar beslaat 8,7% van de EU-oppervlakte. In het geval van België gaat het om 4,5% laadpunten en 0,8% EU-oppervlakte terwijl dat bij Spanje 3,4% EU-laadpunten is maar wel 12,5% van de EU-oppervlakte. 

In de hele EU is het aantal laadpunten volgens ACEA met 180% toegenomen naar 307.000 wat echter nog steeds te weinig is want de vraag naar laadpunten is groter. Volgens ACEA zou de Europese Unie namelijk in 2030 minstens 6,8 miljoen laadpunten nodig hebben maar met het huidige ritme is dat moeilijk te halen, zeker in Zuid-Europese landen zoals Spanje.

In het overzicht van de Alternative Fuels Observatory van de Europese Unie is ook af te lezen hoeveel laadpunten voor waterstofauto’s landen hebben. Dat is schrikbarend laag. Duitsland heeft de meeste H2 oplaadpunten met 89 gevolgd door Frankrijk met 19, Nederland met 7 en Denemarken met 6. België en Spanje hebben beiden slechts 3 waterstof oplaadpunten in het hele land.

Ga naar de inhoud