Nederlands-Belgische spoorwegmaatschappij wil een nachttrein van Amsterdam naar Barcelona

Nederlands-Belgische spoorwegmaatschappij wil een nachttrein van Amsterdam naar Barcelona
Beeld: Voorbeeldfoto / 123rf

Nederlands-Belgische spoorwegmaatschappij wil een nachttrein van Amsterdam naar Barcelona

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – De nieuwe in 2021 opgerichte Nederlands-Belgische spoorwegmaatschappij European Sleeper moet weliswaar nog starten met de eerste nachttrein route van Brussel via Amsterdam naar Praag maar er zijn nu al plannen voor een nachttrein verbinding tussen Amsterdam, Brussel en Barcelona. Het zal echter nog lang op zich laten wachten voordat reizigers ‘s nachts naar Spanje kunnen reizen met de ‘Good Night Train’.

Er is zoals HIER te zien is op 13 juni een aanvraag bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM) ingediend waaruit blijkt dat European Sleeper van plan is om van Amsterdam Centraal via Den Haag HS, Rotterdam Centraal en Roosendaal naar Barcelona te reizen met de nachttrein. Het is de bedoeling dat dit vanaf 10 december 2023 een realiteit moet zijn, of eerder als dat praktisch mogelijk is. De frequentie van de nieuwe treindienst is bij aanvang 3 keer per week maar de rijdagen worden nog bepaald aan de hand van de capaciteitsaanvraag. Naar gelang beschikbaarheid van materieel is de frequentie uit te breiden naar dagelijkse ritten.

De ‘Good Night Train’ zal diverse tussenstops maken in Nederland, België en Frankrijk voordat deze in het Spaanse Barcelona zal arriveren. Volgens European Sleeper is een route naar Barcelona een grote wens en moet deze economisch haalbaar zijn. Barcelona wordt nu al via Amsterdam verbonden met een trein (via Parijs) maar met veel tussenstops, overstappen en overdag zoals we HIER al eens schreven.

Uit DIT DOCUMENT dat op de website van ACM staat is op te maken wat de reistijden zijn en waar de trein stopt waarbij opvalt dat de trein niet zal stoppen in Parijs. De trein zou vertrekken om 17.50 uur in Amsterdam Centraal en om 11.20 uur de volgende dag aankomen in Barcelona Sants. Andersom zou de trein om 18.40 uur vertrekken in Barcelona Sants om de dag daarna om 12.10 uur in Amsterdam Centraal aan te komen.

treinen

In DIT DOCUMENT dat op de website van ACM staat dat er gereden wordt met een trein met een capaciteit van 884 personen: 108 slaapplaatsen in een slaaprijtuig; 540 plaatsen in een couchette; 36 plaatsen couchette met fietsplaatsen; 120 plaatsen in zitrijtuigen en 80 plaatsen ‘seating car’ (?).

Praag

De eerste nachttrein van European Sleeper moet van Brussel via Antwerpen, Rotterdam en Amsterdam naar Hannover, Berlijn, Dresden, Bad Schandau naar uiteindelijk Praag rijden. De voorbereidingen voor die route zijn in volle gang, maar het blijkt niet mogelijk om de nieuwe nachttrein al in de zomer van 2022 te starten. Om teleurstellingen te voorkomen, geeft de nieuwe spoorwegmaatschappij nu nog geen nieuwe startdatum af. Het bedrijf doet er alles aan om de nachttrein zo snel mogelijk te starten.

Over The Good Night Train

European Sleeper besloot het reizen met de nachttrein terug op de kaart te zetten, door in 2021 een nieuwe Belgisch-Nederlandse spoorwegmaatschappij op te richten. Want niet alleen de oprichters zijn echte trein liefhebbers. Iedereen die ooit een keer met de nachttrein heeft gereisd, zal je enthousiast vertellen over het avontuur aan boord. Het is een fijne manier van reizen, omdat stress niet bestaat wanneer je dichter bij je bestemming komt, terwijl je slaapt. Bovendien is het beter voor de aarde dan veel andere vormen van reizen, zo staat op de website van European Sleeper.

Ga naar de inhoud