Search
menu
Search

338 euthanasieën in anderhalf jaar tijd sinds invoering wet in Spanje

338 euthanasieën in anderhalf jaar tijd sinds invoering wet in Spanje
Beeld: via canva.com

338 euthanasieën in anderhalf jaar tijd sinds invoering wet in Spanje

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Tot december 2022 zijn volgens gegevens van het ministerie van Volksgezondheid minimaal 338 mensen overleden door toepassing van de euthanasiewet. Dit gebeurde in het eerste anderhalf jaar sinds de wet in werking is getreden. Dit aantal ligt lager dan de schatting van de vereniging Recht op Waardig Sterven, die beweert dat er tot afgelopen december ongeveer 370 euthanasieën zijn uitgevoerd.

Aan de vooravond van de tweede verjaardag van de euthanasiewet, op zondag 25 juni, bevestigen bronnen bij het ministerie van Volksgezondheid dat er in 2021 in totaal 75 euthanasieën zijn uitgevoerd. Volgens de voorlopige gegevens die beschikbaar zijn, vonden er in 2022 ook 263 euthanasieën plaats. Het is momenteel niet mogelijk om een cijfer te geven voor het lopende jaar, aangezien deze informatie nog wordt verzameld op basis van gegevens van alle autonome regio’s en nog in verwerking is.

Bronnen herinneren eraan dat de hulp bij het sterven, die twee jaar geleden in het gemeenschappelijke dienstenpakket van het Nationale Gezondheidssysteem is opgenomen, publiekelijk gefinancierd is. De hulp wordt verstrekt volgens de procedures en garanties die door de in 2021 door het Parlement goedgekeurde wet zijn vastgesteld.

Deze wet, die in maart door het Constitutioneel Hof is bekrachtigd, regelt de aanvraagprocedure voor mensen die aan een ernstige, chronische en invaliderende aandoening lijden, of een ernstige en ongeneeslijke ziekte, die ondraaglijk fysiek of psychisch lijden veroorzaakt.

Vanuit het ministerie van Volksgezondheid wordt benadrukt dat de wet een “juridisch, systematisch en evenwichtig antwoord biedt op een aanhoudende behoefte in de huidige samenleving, namelijk euthanasie.”

euthanasiewet spanje
Euthanasie is sinds 2021 legaal in Spanje, maar hoe werkt dit?
Euthanasie in Spanje is sinds juni 2021 legaal zodat levensbeëindiging op verzoek mogelijk is geworden, maar alleen in specifieke gevallen en onder strikte …
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud