Spaanse zomerhitte met plaatselijk tot 45 graden

Spaanse zomerhitte met plaatselijk tot 45 graden
Beeld: via 123rf

Spaanse zomerhitte met plaatselijk tot 45 graden

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Zoals we al eerder hebben geschreven krijgt praktisch heel Spanje vanaf nu te maken met een periode van extreem hoge temperaturen tijdens een hittegolf, die officieel niet deze benaming heeft gekregen omdat deze periode niet aan de criteria voldoet. Dat neemt niet weg dat het extreem warm gaat worden en dat is vooral te merken in het zuiden van het land waar het kwik plaatselijk kan stijgen naar 45 graden.

In Spanje wordt afscheid genomen van regenachtig weer en stormen. Een standvastig hogedrukgebied zal zich volgens de Spaanse weerdienst AEMET in de komende dagen manifesteren, wat zomerse hitte met zich meebrengt. En flink wat ook. Dit weekend zul je waarschijnlijk in Spanje je toevlucht moeten nemen tot de traditionele waaiers en een airconditioning. De regen maakt plaats voor een warme luchtstroom afkomstig uit Afrika, wat de temperaturen verder zal doen stijgen.

Op vrijdag is er een aanzienlijke stijging in de temperaturen te zien. De Guadalquivir-vallei (in Andalusië) zal de hitte het meeste ervaren, met temperaturen die schommelen tussen 40 en 45 graden. Met uitzondering van de Cantabrische regio aan de Atlantische Oceaan en de Canarische Eilanden, wordt dit weekend overal verwacht dat de temperaturen de 35 graden raken of zelfs overtreffen.

Dankzij de overwegend stabiele weersomstandigheden zal er sprake zijn van intense zonnestraling. Dit, in combinatie met de binnenkomst van een zeer warme luchtstroom afkomstig uit Noord-Afrika, zal een geleidelijke temperatuurstijging veroorzaken op het Spaanse vasteland (Iberisch schiereiland) en de Balearen. De temperaturen zullen duidelijk hoger uitvallen dan wat gebruikelijk is voor deze tijd van het jaar, en deze hoge temperaturen zullen gedurende het merendeel van de komende week blijven aanhouden.

De zuidwestelijke en centrale delen van het vasteland zullen het meest te lijden hebben, met piektemperaturen die waarschijnlijk de 38 graden zullen overtreffen, klimmend tot 40-42 graden in regio’s zoals de Guadalquivir en Guadiana valleien. Bovendien zullen de nachttemperaturen in het zuidwesten ook uitzonderlijk hoog zijn. Deze hitte zal nog meer gevoeld worden, omdat de nachtelijke temperaturen in het zuidwesten ook aanzienlijk hoog zullen zijn.

Er zal namelijk weinig verkoeling zijn tijdens de nachten: tropische nachten worden verwacht met temperaturen die niet onder de 20-22 graden zullen zakken in grote delen van het gebied. Naar alle waarschijnlijkheid zullen de maximale en minimale temperaturen de eerste dagen van de komende week op deze hoge niveaus blijven. De combinatie van windstilte en vochtige lucht zorgt ervoor dat het moeilijk zal zijn om te slapen zonder de last van de hitte te voelen.

Ga naar de inhoud