Search
menu
Search

Wat moet je doen als je een jonge vogel op straat vindt in Spanje?

Wat moet je doen als je een jonge vogel op straat vindt in Spanje?
Beeld: via canva.com

Wat moet je doen als je een jonge vogel op straat vindt in Spanje?

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

In deze periode van het jaar is het mogelijk dat je jonge ‘gevallen’ vogels op de grond tegenkomt die in ‘problemen’ verkeren. Wat kun je dan doen? Het initiatief “Raap ze niet op” van SEO/BirdLife is bedoeld om het publiek bewust te maken en te informeren over hoe te reageren in zo’n situatie.

SEO/BirdLife geeft ons enkele handige tips over wat te doen met ‘wees’ -kuikens die we op straat vinden nu de zomer en de hitte in aantocht zijn. De impuls die we voelen om deze hulpeloze wezens te helpen en te redden, kan voor deze vogels eigenlijk een veroordeling zijn. Ze doen namelijk wat hun instinct hen ingeeft: zo snel mogelijk het nest verlaten. Veel van deze vogels, zoals mussen, zwaluwen, vliegen, merels en gierzwaluwen, leven in Spaanse dorpen en steden.

De kuikens van de meeste vogelsoorten groeien razendsnel op. Een mus, bijvoorbeeld, kan het nest verlaten voordat hij twee weken oud is. Dit komt onder meer doordat vogels in het nest buitengewoon kwetsbaar zijn voor roofdieren. Daarom proberen ze zo snel mogelijk het nest te verlaten, zelfs als ze nog een paar dagen moeten wachten om voldoende te kunnen vliegen. Dit vormt in werkelijkheid geen probleem. Hun ouders blijven hen voeden tijdens deze periode en kunnen ze gemakkelijk lokaliseren door hun roepgeluiden.

Het is erg onwaarschijnlijk dat een jonge vogel door zijn ouders wordt achtergelaten, aangezien het instinct om hun jongen groot te brengen meestal alles overheerst. Dus nee, de kans is groot dat het jong dat wat onhandig op de grond fladdert, geen wees is. Het neemt waarschijnlijk gewoon zijn eerste stappen buiten het nest, onder de zorgzame blik van zijn ouders.

Als een kuiken volledig bedekt is met veren, is zijn situatie buiten het nest waarschijnlijk volkomen normaal en vrijwillig, en is geen interventie van de mens vereist. Maar soms kunnen we wel echte weeskuikens tegenkomen, zoals degenen die, meestal per ongeluk, te vroeg uit het nest vallen, en op een gevaarlijke plek belanden. In deze gevallen is het aan te raden om een opvangcentrum voor wilde dieren te raadplegen, omdat het met de hand grootbrengen van een kuiken veel toewijding en specifieke kennis vergt.

Wat je NIET moet doen als je een gevallen kuiken vindt

  • Geef het kuiken geen melk, koekjes of broodkruimels te eten. Het maakt niet uit welke soort het is: voor een goede ontwikkeling hebben ze eiwitten nodig. Melk kan het kuiken direct doden.
  • Probeer niet om het kuiken water te geven door de gaatjes boven zijn snavel waar het door ademt. Het is zeer waarschijnlijk dat je het tot een langzame en pijnlijke dood veroordeelt.
  • Raak de vogel niet meer aan dan absoluut noodzakelijk, om te voorkomen dat je zijn veren beschadigt en het ongeschikt maakt voor een leven in het wild.
  • De beste plek om een vogel tijdelijk te bewaren, terwijl je hem naar een opvangcentrum voor wilde dieren brengt, is in een donkere doos met ventilatiegaten, en met de bodem bedekt met absorberend papier.
Ga naar de inhoud