Een zeeschildpad legt 62 eieren op toeristisch Playa Norte strand in Gandia

Een zeeschildpad legt 62 eieren op toeristisch Playa Norte strand in Gandia
Beeld: facebook

Een zeeschildpad legt 62 eieren op toeristisch Playa Norte strand in Gandia

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Werknemers van de schoonmaakdienst van het Playa Norte in Gandia hebben op maandagochtend 19 juni om zes uur ‘s ochtends een grote zeeschildpad aangetroffen in het zand. Ze hebben direct de lokale politie ingeschakeld, die op zijn beurt de noodhulpdiensten opriep via 112. 

Er werd een grote actie opgezet waarbij een reddingsteam van het Oceanogràfic in Valencia werd ingezet samen met technici van de Universiteit van Valencia (UV). Dit team kwam ter plaatse met hulp van de gemeentelijke politie. De omgeving werd beschermd zodat de schildpad haar eieren in rust kon leggen. 

Om de gezondheid en het welzijn van de schildpad te verzekeren hebben de dierenartsen een echo gemaakt en bloed geanalyseerd. Daarna hebben technici van de ‘universitat Politècnica’ en van de Universiteit van Valencia een apparaatje geïnstalleerd op de schildpad om haar te kunnen volgen voor de komende maanden en zo te leren wat de routes van de beesten zijn.  

Zoals gebruikelijk, is een gedeelte van de gelegde eieren meegenomen naar de stichting van het Oceanografic om daar in incubators geplaatst te worden. Het gaat in dit geval om zeven eieren. Het doel hiervan is dat verzekerd kan worden dat de eieren de juiste omstandigheden hebben en zo te verzekeren dat die zeven eieren ook uitkomen. Daarna worden ze verzorgd tot ze groot genoeg zijn om een goede overlevingskans te hebben in de zee. 

De 55 andere eieren zijn verplaatst naar een beschermd strand in het natuurgebied ‘Albufera’ om hun bescherming te waarborgen en het contact met voorbijgangers te vermijden. Het is overigens al de tweede nesting in 48 uur op de stranden van de regio Valencia. Op zondagochtend legde een andere schildpad haar eieren op het strand ‘Marineta Cassiana’ in Denia.

Ga naar de inhoud