Het klonen van huisdieren is nu mogelijk in Marbella

Het klonen van huisdieren is nu mogelijk in Marbella
Beeld: via canva.com

Het klonen van huisdieren is nu mogelijk in Marbella

In de afgelopen jaren is klonering van huisdieren een steeds meer voorkomende praktijk geworden, vooral in landen als de Verenigde Staten, China en Zuid-Korea. Nu is deze technologie ook in Spanje aangekomen, waar een kliniek in Marbella in de provincie Málaga zich heeft aangesloten bij deze opkomende industrie en klonen van huisdieren aanbiedt.

Deze vorm van reproductie is volledig legaal, maar roept ethische en morele dilemma’s op. De kliniek Ovoclone meldt dat 15% van de huisdieren vermenselijkt zijn en voor hun eigenaren net zo belangrijk zijn als een kind. Klonering kan leiden tot discussies over de grenzen van dierenwelzijn en de verantwoordelijkheden van huisdiereigenaren.

Ovoclone is de enige kliniek in heel Spanje waar het klonen van huisdieren zoals honden en katten wordt uitgevoerd. Dit proces is even complex als controversieel, aangezien er deskundigen zijn die zowel het doel van de procedure als het welzijn van de dieren die daarbij betrokken zijn, in twijfel trekken.

Het proces van klonen roept ethische vragen op en er zijn zorgen over het welzijn van de gekloonde dieren. Toch blijft het klonen van dieren een fascinerend onderdeel van de wetenschap en heeft het de deur geopend naar vele mogelijkheden op genetisch gebied.

Het klonen van een huisdier is een kostbare aangelegenheid. De prijzen variëren sterk, maar kunnen oplopen tot wel 55.000 euro. Deze hoge kosten worden veroorzaakt door de complexe technologie en de specialistische expertise die nodig zijn om het proces succesvol te laten verlopen.

Wie overwegen om hun huisdier te laten klonen? Het zijn meestal mensen die een bijzondere band hadden met hun overleden dier en op deze manier ‘een stukje van hun geliefde terug willen’.

Vaak gaat het om eigenaars die hun huisdier jarenlang als volwaardig gezinslid hebben beschouwd en voor wie het verlies van het dier een enorme emotionele impact heeft gehad. Met het klonen hopen zij een deel van hun verdriet te kunnen verwerken en het dier ’terug te krijgen’.

Daarnaast spelen bij sommige eigenaren ook praktische overwegingen een rol. Voor bepaalde, zeldzame of bijzondere rassen kan het klonen een manier zijn om de genetische diversiteit te behouden of bepaalde gewenste eigenschappen door te geven aan een nieuwe generatie.

Hoewel klonering voor veel mensen nog een taboe-onderwerp is, zijn er dus wel degelijk eigenaren die bewust kiezen voor deze optie. Voor hen weegt de emotionele waarde of de praktische voordelen op tegen de hoge kosten en de onzekerheden rond de uiteindelijke persoonlijkheid en gezondheid van het gekloneerde dier.

Ga naar de inhoud