skip to Main Content
Spaans “tsunami” gevaar bij het Balearen eiland Menorca (2017)

Spaans “tsunami” gevaar bij het Balearen eiland Menorca (2017)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MENORCA – Geen paniek, er is geen sprake van een enorme tsunami als gevolg van aard- of zeebingen maar wel van het weer/zee fenomeen genaamd “rissaga”. Tussen 12 uur ‘s-middags en middernacht kan het zeepeil met 80 tot 100 centimeter stijgen waardoor boten in de havens omhoog geduwd worden en straten nabij de havens blank kunnen komen te staan. De “rissaga” is een fenomeen wat meerdere keren per jaar kan voorkomen bij Menorca en andere plaatsen langs de Middellandse Zee.

Op Menorca, in de haven van Ciutadella, komen regelmatig zogenaamde “rissagas” voor, een tsunami achtig fenomeen maar met andere oorzaken dan bijvoorbeeld een zeebeving. De rissaga (In het Catalaans) is een fenomeen wat beïnvloed wordt door het weer maar wel het waterpeil tot wel 4 meter laat stijgen. Deze water stijgingen kunnen ook plaatsvinden in inhammen, baaien en nabij stranden waarbij soms de zee een strand opslokt. Mocht dat overdag gebeuren dan moeten strandgangers soms vluchten voor het stijgende water.

“Rissagas” ontstaan door verschillende meteorologische omstandigheden die samen de stijging van het waterpeil kunnen veroorzaken. Meestal heeft het te maken met sterke winden in de troposfeer en warme lucht op lagere niveaus van de atmosfeer en zwak tot matig laag aan de grond. In korte tijd stijgt en daalt de zeespiegel maar wanneer dit intens is kunnen er overstromingen plaatsvinden en kunnen zelfs boten verwoest en de havenstructuur aangetast worden.

De laatste grote “rissage” van de afgelopen 20 jaar vond plaats op 15 juni 2006 toen er stijgingen van het waterpeil plaatsvonden tot wel 4 meter waardoor veel schade werd aangericht maar er gelukkig geen gewonden vielen. Waarschijnlijk zal het dit keer niet zover komen maar je weet het nooit. In 2006 waren de weersomstandigheden dusdanig dat er samen met bovenstaande verschijnselen ook nog een storm plaatsvond waardoor de atmosferische druk zeer hoog was.

Deze zondag kunnen er dus “rissagas” plaatsvinden bij de kust van het Balearen eiland Menorca en wordt tevens bewolkt weer voorspeld waardoor er ook kans op regen is. Een storm zoals in 2006 en daarvoor in 1984 zal dit keer niet plaatsvinden dus zeer ernstige “rissagas” worden niet voorspeld.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 3 reacties
  1. Overigens is de officiële naam van dit verschijnsel ‘ meteotsunami’.
    Dit zegt gelijk alles: een tsunami veroorzaakt door het weer. Er moet sprake zijn van een inversie, waarbij dus een koude luchtlaag aan het aardoppervlak ligt met daarboven warme lucht( het was gisterenochtend met 23 graden inderdaad relatief koel) . Verder moet de grenslaag tussen deze luchtsoorten golven en snel vooruit bewegen. Zo ontstaan er in korte tijd forse luchtdrukverschillen op het wateroppervlak, die zich zo als het ware laat indeuken en zo omstaan de golven.
    Dat het verschijnsel juist op Menorca bekend staat komt door de unieke vorm van het eiland, waardoor er extra stuw omstaat in een vernauwing . Hoogtepunt is de ciutadel. Toch is dit verschijnsel niets anders dan wat je ziet in bv. Bretagne . Ook daar onstaat extra hoog getijde door de vernauwende zee engte.

  2. Ja, zondagochtend rond 0900 een mini tsunami is de Haven van Altea. Nadat eerst het waterpeil langzaam zakte, steeg het vervolgens is minder dan 2 minuten met 40 cm. Voor hier heel wat!

  3. Al een paar keer meegemaakt, een mini rissage van ong. 50 a 60 cm , komt op in enkele seconden duurt max. enkele minuten. Meestal merken de zonnekloppers niets. Wel in een haven of als ge juist aan een lage kade aanlegt komt het water ineens over de boordsteen en hebt ge natte voeten als ge uitstapt. Hogere rissaga is alle hens aan dek in een haven . De boten kunnen niet meerijden door de meertouwen en worden echt in het water geduwd tot er iets breekt.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken