Spaans “tsunami” gevaar bij het Balearen eiland Menorca (2017)

Oeps ... foto ontbreekt!

Spaans “tsunami” gevaar bij het Balearen eiland Menorca (2017)

Dit artikel is 7 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MENORCA – Geen paniek, er is geen sprake van een enorme tsunami als gevolg van aard- of zeebingen maar wel van het weer/zee fenomeen genaamd “rissaga”. Tussen 12 uur ‘s-middags en middernacht kan het zeepeil met 80 tot 100 centimeter stijgen waardoor boten in de havens omhoog geduwd worden en straten nabij de havens blank kunnen komen te staan. De “rissaga” is een fenomeen wat meerdere keren per jaar kan voorkomen bij Menorca en andere plaatsen langs de Middellandse Zee.

Op Menorca, in de haven van Ciutadella, komen regelmatig zogenaamde “rissagas” voor, een tsunami achtig fenomeen maar met andere oorzaken dan bijvoorbeeld een zeebeving. De rissaga (In het Catalaans) is een fenomeen wat beïnvloed wordt door het weer maar wel het waterpeil tot wel 4 meter laat stijgen. Deze water stijgingen kunnen ook plaatsvinden in inhammen, baaien en nabij stranden waarbij soms de zee een strand opslokt. Mocht dat overdag gebeuren dan moeten strandgangers soms vluchten voor het stijgende water.

“Rissagas” ontstaan door verschillende meteorologische omstandigheden die samen de stijging van het waterpeil kunnen veroorzaken. Meestal heeft het te maken met sterke winden in de troposfeer en warme lucht op lagere niveaus van de atmosfeer en zwak tot matig laag aan de grond. In korte tijd stijgt en daalt de zeespiegel maar wanneer dit intens is kunnen er overstromingen plaatsvinden en kunnen zelfs boten verwoest en de havenstructuur aangetast worden.

De laatste grote “rissage” van de afgelopen 20 jaar vond plaats op 15 juni 2006 toen er stijgingen van het waterpeil plaatsvonden tot wel 4 meter waardoor veel schade werd aangericht maar er gelukkig geen gewonden vielen. Waarschijnlijk zal het dit keer niet zover komen maar je weet het nooit. In 2006 waren de weersomstandigheden dusdanig dat er samen met bovenstaande verschijnselen ook nog een storm plaatsvond waardoor de atmosferische druk zeer hoog was.

Deze zondag kunnen er dus “rissagas” plaatsvinden bij de kust van het Balearen eiland Menorca en wordt tevens bewolkt weer voorspeld waardoor er ook kans op regen is. Een storm zoals in 2006 en daarvoor in 1984 zal dit keer niet plaatsvinden dus zeer ernstige “rissagas” worden niet voorspeld.

Ga naar de inhoud