skip to Main Content
Aantal overledenen in Spanje het laagst binnen de EU
123rf

Aantal overledenen in Spanje het laagst binnen de EU

MADRID – Het aantal overleden inwoners van Spanje is van de 28 EU-landen het laagst terwijl dit in Bulgarije het hoogst is. Als Zwitserland mee wordt geteld staat Spanje op de voorlaatste plaats maar ver onder het EU gemiddelde en op ruime afstand van het aantal overledenen in Nederland en België.

Volgens de laatste cijfers van Eurostat (gebaseerd op 2016) is het aantal overledenen in Spanje het laagst met 829 doden per 100.000 inwoners en het hoogst in Bulgarije met 1.602 doden per 100.000 inwoners. In Nederland was dat 980 doden en in België 960 doden per 100.000 inwoners. Het EU gemiddelde van de 28 landen samen is 1.002 doden per 100.000 inwoners. (bron)

EU

In 2016 overleden er in de EU 5,1 miljoen personen wat er 800.000 minder zijn dan in 2015. Een derde van deze overledenen was jonger dan 75 jaar met 1,7 miljoen of 33% terwijl 1,5 miljoen of 29% overledenen een leeftijd had tussen de 75 en 85 jaar en 1,9 miljoen of 38% overledenen ouder was dan 85 jaar.

Spanje

In Spanje overleden in 2016 voor het eerst meer mensen dan dat er kinderen geboren werden. Er stierven dat jaar 422.276 personen wat er 6,7% meer waren dan het jaar daarvoor. Ook in 2017 en 2018 overleden er meer mensen dan dat er nieuwgeboren bij kwamen in Spanje waardoor er al drie jaar een negatieve groei van de bevolking is.

LEESTIP: De Ale-Hop winkels in Spanje

Oorzaken

Iets meer dan 1,8 miljoen mensen stierven aan ziekten van de bloedsomloop (voornamelijk hartaanvallen en beroertes) terwijl 1,3 miljoen mensen aan kanker stierven in 2016. Dit waren de twee belangrijkste doodsoorzaken in de EU, verantwoordelijk voor 36% en 26% van alle sterfgevallen. 

Ziekten van de bloedsomloop waren de belangrijkste doodsoorzaak in alle EU-lidstaten, behalve in Denemarken, Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk, waar kanker de belangrijkste doodsoorzaak was.

De derde belangrijkste doodsoorzaak in de EU waren aandoeningen van het ademhalingssysteem waarbij in 2016 er 422 000 personen om het leven kwamen (8% van alle sterfgevallen in de EU).

Een aanzienlijk deel van de sterfgevallen in de EU was ook te wijten aan ongevallen en andere externe doodsoorzaken (237.000 sterfgevallen, 5% van alle sterfgevallen in de EU), ziekten van het spijsverteringsstelsel (222.000 sterfgevallen, 4%), mentale en gedragsziekten zoals dementie (220.000 sterfgevallen, 4%) en ziekten van het zenuwstelsel waaronder Alzheimer (219.000 sterfgevallen, 4%).

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
 1. Dat is voor mij volledig te begrijpen. In Spanje kennen ze gelukkig nog steeds de siësta. Tussen 12.30 en 15.30 uur uitrusten. En wat dacht je van het mediterrane voedsel.
  Wij hier in Nederland willen zo snel mogelijk na het werk naar huis; dus korte rustpauzes en we eten alles maar wat van hogerhand wordt “ opgelegd “. En daar komt ook NG bij dat ze hier de visserij om zeep helpen. Nee, dan in Spanje : veel vis bij de dis. In Spanje leven, is je leven tot in lengte van jaren beleven. Emigreer.

 2. Niet zo vreemd, hier in Spanje betekent werk iets als manana. Stress en druk zo als in de Noord Europese landen bestaat niet.

 3. Ik ben deze staatjes ook al in andere nieuwskanalen tegen gekomen. Maar het slaat helemaal nergens op.
  In Spanje is het sterfte cijfer het laagst en in Bulgarije het hoogst? Hoezo? We gaan toch allemaal dood? Of blijven er in Spanje meer mensen ‘over’?
  Volgens mij is het sterfte cijfer overal hetzelfde, 100%.
  Alleen de gemiddelde leeftijd waarop men sterft kan hoger liggen. Maar feit blijft dat van elke 100 mensen in een land er ook weer honderd dood gaan. Nog nooit gehoord dat het ergens anders niet zo is…..

  1. Rudy, je hebt gelijk. Uiteindelijk gaat iedereen dood, 100%. Maar hier hier gaat het met name om de doodsoorzaak. Blijkbaar komen sommige ziektes minder voor in Spanje en/of is de behandeling in andere landen minder effectief. En dus is de gemiddelde leeftijd in Spanje hoger neem ik aan.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by