Documentaire ‘onder de Spaanse zon’ 50 jaar Nederlands toerisme in Spanje

Documentaire 50 jaar Nederlands toerisme in Spanje
Beeld: Andere Tijden / NPO-VPRO

MADRID – De Nederlanders (en natuurlijk ook de Belgen) komen al tientallen jaren naar Spanje om al tijdens de moeilijke jaren van Franco in de jaren zestig naar Spanje te reizen al gebeurde dit daarvoor ook al. Tegenwoordig zijn er nog maar weinig Nederlanders (en Belgen) die niet naar Spanje zijn geweest. In deze documentaire is 50 jaar Nederlands toerisme in Spanje te zien.

De documentaire ‘onder de Spaanse zon’ is al gemaakt in 2016 en werd recent opnieuw uitgezonden op de Nederlandse televisie. Het is een uitzending van Andere Tijden van NPO/VPRO en laat via mooie, leuke en hilarische beelden het Spanje van de jaren 30, 60, 70 en 80 zien. Daarbij gaat het hoofdzakelijk over de Nederlanders die op vakantie gingen naar Spanje.

De ongeveer 30 minuten durende video begint helaas met een stierengevecht wat niet voor iedereen een leuk beeld van Spanje is maar daarna volgen beelden van een cruise, een Guardia Civil agent die een sigaret krijgt aangeboden van iemand wiens paspoort gecontroleerd wordt, het stierenrennen in Pamplona, de Sagrada Familia en Lloret de Mar, de Costa Brava, Sitges en Torremolinos in de jaren 60, 70 en 80. 

Ook wordt er geklaagd door eigenaren van woningen over de bouw van de Spanjaarden, is te zien hoe druk het was op de weg richting Spanje en wordt dat vergeleken met een luxe vliegreis van slechts 350 gulden (en rokende piloten). 

Er zijn beelden van vermoeiende busreizen in de jaren 80 jaar Spanje en de bekende Konsumentenbus van ‘vakantieman’ Frits Bom met klagende Nederlandse toeristen en het grappige ‘waar ben ik’ aanwijzen op de kaart. 

Uiteraard mogen de beelden van de Nederlanders met caravans en het leven op de campings ook niet ontbreken. Ook wordt het overwinteren voor 1.250 gulden voor zes maanden getoond en dat het koken met olijfolie toch echt niet kan, ook in Spanje gewoon Hollands.

Al met al een leuke, vermakelijke en nostalgische 30 minuten durende video over het toerisme van de Nederlanders in Spanje. Mocht onderstaande video niet te zien zijn of wil je deze groter bekijken, klik dan HIER.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

4
Reageer op dit artikel

4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
George

Ik heb de documentaire gevonden op de website van de VPRO (www.vpro.nl).
Hieronder zet ik de link die ik heb gekopieerd van de site. Ik weet echter niet of deze link zal werken. https://www.vpro.nl/speel~VPWON_1268840~onder-de-spaanse-zon-andere-tijden~.html

mar

Had hem eerder gezien, koken met olijfolie vinden ze niks en dan die kakkerlakkers, hele grote kakkerlakkers.

mienivanbaardewijk@hotmail.com

Julie zetten er een link in van de erg leuke programma maar de afspeelleijst is verlopen dus kunnen we hem niet terug kijken. Jammerrrrrrrrrrrrrrrrrr

Roberto

Ik zou deze video vandaag willen bekijken maar helaas kan dat niet meer. Wat is de reden dat dit niet meer mag?

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.