Nog geen regering in Spanje na mislukte parlementaire stemming

Europa Press
Beeld: Europa Press

MADRID – De Spanjaarden moeten nog even (of lang) wachten op een nieuwe regering aangezien de demissionaire premier Pedro Sánchez er niet in geslaagd is om genoeg stemmen te krijgen op de eerste stemmingsdag in het parlement. In totaal kreeg Sánchez de steun van 124 parlementariërs maar stemden er 170 tegen en onthielden zich 52 parlementariërs van stemmen.

Op 23 juli was na een heftig debat op maandag en dinsdagmorgen de eerste stemmingsdag om een regering te vormen waarbij de demissionaire premier Pedro Sánchez de steun moest hebben van een parlementaire meerderheid van 176 stemmen. De enige partijen die Sánchez steun gaven waren de eigen PSOE-partij en de Cantabrische partij PRC. 

124 síes, 170 noes en 52 abstenciones

Er werd lang gesproken over een mogelijke coalitie-regering tussen PSOE en Unidas-Podemos, iets dat zeker een mogelijkheid had kunnen worden nadat de Podemos-partijleider Pablo Iglesias een stapje terug deed, maar uiteindelijk stemden 41 van de 42 parlementariërs van Unidas-Podemos niet tegen maar onthielden zij zich van stemmen.

Ook de Baskische PNV en EH Bildu en het Valenciaanse Compromís onthielden zich van stemmen waardoor dat aantal op 52 kwam te staan.

Bij de nee-stemmers was er geen verrassing aangezien met name de centrum-rechts-extreem rechts georiënteerde partijen PP, Ciudadanos en VOX hun standpunten al weken bekend maakten. De verrassing is echter dat de separatische Catalaanse partijen ERC en Junts per Catalunya inclusief Irene Montero van Podemos ook tegen stemden en dus de kant van de rechtse partijen kozen (wat vreemd is wat betreft de Catalaanse vertegenwoordiging).

Tweede stemming

Komende donderdag rond 14.30 uur zal er na een nieuw debat opnieuw gestemd gaan worden. Tijdens deze tweede stemmingsronde is alleen een ‘simpele’ meerderheid van meer JA-stemmers dan NEE-stemmers al genoeg om Pedro Sánchez tot nieuwe premier van Spanje te kiezen waarna een regering gevormd kan worden. 

Verkiezingen

Mocht deze tweede stemming ook mislukken dan is de kans groot dat op 25 of 26 juli er nieuwe verkiezingen worden aangekondigd omdat de partijen niet tot een overeenkomst en coalitie kunnen komen om een regering te vormen. Die verkiezingen zouden dan ergens in november moeten plaatsvinden.

Resultaten 23 juli

Voor (síes)

 • PSOE – 123 parlementariërs
 • Partido Regionalista de Cantabria (PRC) – 1

Tegen (noes)

 • Partido Popular (PP) – 66
 • Ciudadanos (C’s) – 57
 • VOX – 24
 • ERC – 14
 • Junts Per Catalunya (JxCat) – 4
 • Coalición Canaris (CC) – 2
 • Irene Montero (Podemos) – 1 

Onthouding (abstention)

 • Unidas-Podemos – 41
 • PNV – 6
 • EH Bildu – 4
 • Compromís – 1

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
8 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

hopla daar gaat het belastinggeld wat gebruikt is voor de verkiezingen weer de afvoer in…….jammer hadden andere dingen mee gedaan kunnen worden, En zeker als er weer een nieuwe verkiezing moet komen. Triest….

Valt best mee hoor. België heeft het wereldrecord formeren en in die tijd ging het aardig voor de wind met de staatsfinanciën.

De tegenstelling tussen links en rechts gaat inderdaad terug de verkeerde kant op. Door de opkomst van Ciudadanos had ik even gedacht dat een samenwerking tussen gematigd rechts (Ciudadanos) en gematigd links (PSOE) er zat aan te komen, maar blijkbaar heb ik Rivera en zijn bende te gematigd ingeschat. Waarschijnlijk resten er nu alleen nog maar nieuwe verkiezingen met daarna ….meer van hetzelfde ! Waar dit gaat eindigen mag Joost weten !!

Het bestuursprobleem van Spanje is dat links en rechts geen midden vinden, en al meer dan twee eeuwen elkaar uitsluiten. Het wordt nu weer een links blok, en daarna komt er weer een rechts blok.

Jaja, Paul Kerk, onthoudt die naam. Als je die als vriend nodig hebt ben je ver gezonken.

Ik snap de essentie niet van de opmerking die gemaakt is.
Waar gaat dit over?

Rob man, hoe is die?
Oh ja, on topic. Paul Kerk en vrienden? Bestaat dat?
Hij is te druk met het nathouden van zijn gazon in zijn iets te dure villa, dus je kan het Kerk ook niet kwalijk nemen eigenlijk. Hij stelt zijn prioriteiten nu eenmaal anders.

Haha, ja, en vergeet ook niet de kapper die zijn prachtige paardenstaart moet onderhouden!

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.