Nog geen regering in Spanje na mislukte parlementaire stemming

Europa Press
Beeld: Europa Press
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – De Spanjaarden moeten nog even (of lang) wachten op een nieuwe regering aangezien de demissionaire premier Pedro Sánchez er niet in geslaagd is om genoeg stemmen te krijgen op de eerste stemmingsdag in het parlement. In totaal kreeg Sánchez de steun van 124 parlementariërs maar stemden er 170 tegen en onthielden zich 52 parlementariërs van stemmen.

Op 23 juli was na een heftig debat op maandag en dinsdagmorgen de eerste stemmingsdag om een regering te vormen waarbij de demissionaire premier Pedro Sánchez de steun moest hebben van een parlementaire meerderheid van 176 stemmen. De enige partijen die Sánchez steun gaven waren de eigen PSOE-partij en de Cantabrische partij PRC. 

124 síes, 170 noes en 52 abstenciones

Er werd lang gesproken over een mogelijke coalitie-regering tussen PSOE en Unidas-Podemos, iets dat zeker een mogelijkheid had kunnen worden nadat de Podemos-partijleider Pablo Iglesias een stapje terug deed, maar uiteindelijk stemden 41 van de 42 parlementariërs van Unidas-Podemos niet tegen maar onthielden zij zich van stemmen.

Ook de Baskische PNV en EH Bildu en het Valenciaanse Compromís onthielden zich van stemmen waardoor dat aantal op 52 kwam te staan.

Bij de nee-stemmers was er geen verrassing aangezien met name de centrum-rechts-extreem rechts georiënteerde partijen PP, Ciudadanos en VOX hun standpunten al weken bekend maakten. De verrassing is echter dat de separatische Catalaanse partijen ERC en Junts per Catalunya inclusief Irene Montero van Podemos ook tegen stemden en dus de kant van de rechtse partijen kozen (wat vreemd is wat betreft de Catalaanse vertegenwoordiging).

Tweede stemming

Komende donderdag rond 14.30 uur zal er na een nieuw debat opnieuw gestemd gaan worden. Tijdens deze tweede stemmingsronde is alleen een ‘simpele’ meerderheid van meer JA-stemmers dan NEE-stemmers al genoeg om Pedro Sánchez tot nieuwe premier van Spanje te kiezen waarna een regering gevormd kan worden. 

Verkiezingen

Mocht deze tweede stemming ook mislukken dan is de kans groot dat op 25 of 26 juli er nieuwe verkiezingen worden aangekondigd omdat de partijen niet tot een overeenkomst en coalitie kunnen komen om een regering te vormen. Die verkiezingen zouden dan ergens in november moeten plaatsvinden.

Resultaten 23 juli

Voor (síes)

 • PSOE – 123 parlementariërs
 • Partido Regionalista de Cantabria (PRC) – 1

Tegen (noes)

 • Partido Popular (PP) – 66
 • Ciudadanos (C’s) – 57
 • VOX – 24
 • ERC – 14
 • Junts Per Catalunya (JxCat) – 4
 • Coalición Canaris (CC) – 2
 • Irene Montero (Podemos) – 1 

Onthouding (abstention)

 • Unidas-Podemos – 41
 • PNV – 6
 • EH Bildu – 4
 • Compromís – 1
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.