Brandstofprijzen blijven stijgen in Spanje en zijn 20 procent hoger dan een jaar geleden

Brandstofprijzen blijven stijgen in Spanje en zijn 20 procent hoger dan een jaar geleden
Beeld: 123rf

Brandstofprijzen blijven stijgen in Spanje en zijn 20 procent hoger dan een jaar geleden

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 6 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De afgelopen week zijn de brandstofprijzen opnieuw omhoog gegaan in Spanje volgens de Weekly oil bulletin van de Europese Unie. De dieselprijs is sinds het begin van dit jaar 16,7 procent hoger geworden en de prijs van benzine ging ook 17,4 procent omhoog. Wat betreft de benzineprijs is deze 21 procent hoger dan vorig jaar en is dat 19,5 procent bij de dieselprijs.

Gemiddeld kost in Spanje een liter benzine (gasolina) op dit moment 1,408 euro. In het geval van diesel (gasóleo) betaalt men nu 1,267 euro per liter. De benzineprijzen zijn al weken aan het stijgen en in het geval van benzine wordt gesproken over de hoogste prijs sinds oktober 2014 en wat betreft diesel de hoogste prijs sinds januari 2020.

Met deze prijzen kost het vullen van een 55 liter tank diesel nu 69,69 euro wat 8,86 euro meer is dan aan het begin van dit jaar toen dat nog 60,83 euro was (1,106 per liter). Het vullen van een 55 liter tank benzine kost op dit moment 77,44 euro wat 10,17 euro meer is dan begin 2021 toen dat nog 67,27 euro was (1,223 per liter).

Met deze prijsstijgingen is de brandstof in Spanje nog steeds goedkoper dan het gemiddelde in de EU en de eurozone. De gemiddelde literprijs voor Eurosuper 95 is in de EU 1,540 euro en in de eurozone 1,594 euro. De gemiddelde literprijs voor diesel in de EU is 1,370 euro en in de eurozone 1,396 euro.

Het lagere niveau van de definitieve brandstofprijzen in Spanje ten opzichte van de omringende landen is te wijten aan het feit dat Spanje ondanks btw-verhogingen, hogere belastingen en biodiesel heffingen in het algemeen nog steeds een lagere fiscale druk heeft dan het gemiddelde in de Europese Unie.

SpanjeFrankrijkNederlandBelgië
Benzine 951,4081,5841,8401,492
Diesel1,2671,4461,4641,488
EU prijzen op 22 juli 2021

NOTA: Het gaat hier om gemiddelde prijzen in Spanje zoals vermeld in de Weekly Oil Bulletin (PDF). Bij het tankstation in Spanje zijn de prijzen meestal anders want dit hangt er helemaal vanaf waar men tankt, in welke regio, stad of op welk eiland (Canarische Eilanden zijn doorgaans goedkoper).

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.