Zonder aluminium, metaal of cement: de architectuur in aarde maakt zijn opmars in Aragón

Hotel Torre del Marqués.
Beeld: Hotel Torre del Marqués.

Zonder aluminium, metaal of cement: de architectuur in aarde maakt zijn opmars in Aragón

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

HUESCA – De architecte Ángels Castellarnau uit Huesca (Aragón) ontving recent een prijs voor het vijfsterrenhotel dat ze ontwierp in het gebied Matararaña in de provincie Teruel. Ze heeft ook bekende gebouwen ontworpen in Ayerbe, Calatayud en in de Gistaín vallei. Castellarnau werkt uitsluitend met natuurlijke bouwmaterialen om een zo laag mogelijke ecologische impact te behouden.

Castellarnau wordt als architecte een beetje als een vreemde vogel gezien in Spanje. Ze werkt namelijk nog steeds met adobe (leemsteen, een ongebakken baksteen van klein) en natuurlijke mortels. “Het probleem is dat er in Spanje geen duidelijke normen bestaan voor deze vorm van constructie”, beweert ze. “Het helpt niet dat in constructie bepaalde materialen worden opgelegd. Dan krijg je architecten die aan die materialen onderworpen zijn.” Dat heeft ermee te maken dat er grote lobbies bestaan in de inkoop en verkoop van materialen. 

Voor aarde is dat niet het geval, omdat dat materiaal gewoon gewonnen wordt wanneer men de funderingen graaft. De aarde wordt altijd ontgonnen op de plek zelf, of minstens in de buurt. Die aanpak is eigenlijk voor de hand liggend. In het hotel van Monroyo plantten de eigenaars een bos om hout te voorzien voor de kachels die op biomassa draaien. Op die manier wordt met lokale middelen het gebouw, de spa en het zwembad verwarmd.

De constructie met natuurlijke materialen is een goede manier om de uitstoot van CO2 in te perken. Er zijn geen afvalproducten en de manier van bouwen is ook erg duurzaam naar de toekomst toe. Zeker nu de gevolgen van de klimaatopwarming steeds duidelijker worden (getuige daarvan de recente overstromingen in Nederland, België en Duitsland) ligt hier een interessant alternatief.

Ángels Castellarnau is niet alleen expert in duurzame constructie, ze probeert ook de lokale bevolking te betrekken bij haar projecten. Het gebouw wordt op die manier een totaalproject dat probeert de impact op de omgeving zo laag mogelijk te houden, en tegelijkertijd de plaatselijke economie aan te zwengelen.

Wie op reis is in Aragón en geïnteresseerd is in de natuurlijke constructies van Castellarnau vindt hier meer informatie.

Ga naar de inhoud