Het voorheen zieke artistieke ‘Bosque de Oma’ bos in Baskenland heropend

Het voorheen zieke artistieke ‘Bosque de Oma’ bos in Baskenland heropend
Beeld: Freepik

Het voorheen zieke artistieke ‘Bosque de Oma’ bos in Baskenland heropend

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BILBAO – In 2019 kwam het nieuws naar buiten dat het artistieke bos van Oma ofwel ‘Bosque de Oma’ ziek was en definitief gesloten moest worden. De dennen waarop een Baskische artiest zijn kunstwerk maakte hadden te maken met de rodebandjesziekte (banda marrón) waardoor de bomen een roodbruine kleur krijgen en hun naalden verliezen. Maar dankzij de inzet van tientallen vrijwilligers en de autoriteiten heeft het bos een nieuwe locatie gekregen en is het weer heropend.

Het Bosque de Oma is een deel van het natuurgebied Reserva de la Biosfera de Urdaibai in de Oma-vallei (Valle de Oma) bij de gemeente Kortezubi (Bizkaia, Bilbao) waar kunstenaar Agustín Ibarrola tussen 1982 en 1985 honderden bomen in het bos beschilderde en zo een kunstwerk maakte. De kunstenaar zelf is nu 92 jaar oud en kan waarschijnlijk de opening van het hernieuwde bos niet meemaken maar zijn zoon zegt dat hij trots is op de inzet van alle vrijwilligers.

Het Bosque de Oma kan gezien worden als een kunstwerk in de stijl van Land Art. Het kunst-bos bestaat uit een groep van bomen die zijn geschilderd en een assemblage van meerdere stammen vormen waarbij er op bepaalde posities verschillende geometrische menselijke en dierlijke vormen ontstaan.

De heropende versie van het Bosque de Oma is niet helemaal hetzelfde want het was niet de bedoeling om een exacte kopie te maken van het origineel maar de creatieve geest van de kunstenaar Ibarrola kan herkent worden in de nieuwe gekleurde bomen die zoveel mogelijk het originele idea nabootsen. Het creatieve bos is nu ook groter en is gegroeid van 500 naar 700 beschilderde dennen. Er zullen 33 werken te zien zijn wat er 14 minder zijn dan het origineel.

De opening vindt plaats op maandag 25 juli maar met 19 kunstwerken terwijl de overige 14 kunstwerken volgend jaar pas klaar zullen zijn. De gekleurde en geschilderde bomen staan langs een 1,4 kilometer lang wandelpad dat alleen met gids te bezoeken is en er moet er van te voren gereserveerd worden via telefoonnummer (+34) 94 4651657. Er zijn van maandag tot en met zondag vanaf 25 juli tot 11 september twee tours, om 10.30 en om 12.30 uur.

Ga naar de inhoud