Het dorp ‘Libros’ in Teruel vraagt om boeken voor een bibliotheek

Het dorp 'Libros' in Teruel vraagt om boeken voor een bibliotheek
Beeld: #LibrosALibros / twitter

Het dorp ‘Libros’ in Teruel vraagt om boeken voor een bibliotheek

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Spanje heeft meer dan 8.000 gemeenten en velen van hen hebben vreemde namen. In de provincie Teruel in Aragón is een dorp te vinden dat de naam ‘Libros’ heeft. Libros betekent in het Spaans boeken en juist daaraan heeft het dorp een gebrek. De bewoners vragen op social media om boeken (libros) om een lokale bibliotheek te kunnen openen.

‘Libros busca libros’. Dit klinkt misschien als een moeilijke woordspeling, maar dat is het niet. Libros, een klein dorp in Teruel, wil eer betonen aan zijn naam door het openen van een openbare bibliotheek. Het is de enige plek ter wereld die deze naam draagt. De 101 dorpelingen hebben een campagne op touw gezet waarin ze oproepen om boeken te doneren die mensen niet meer nodig hebben om zo hun bibliotheek te vullen. Teruel is een van de weinige Spaanse provincies zonder een ‘bibliobus’-service, een mobiele bibliotheek die dienst doet in de verlaten dorpen van Spanje.

De actie krijgt de steun van de vereniging ‘Mi Pueblo Lee’ en de plaatselijke gemeenteraad. Donaties van zowel particulieren als uitgeverijen worden zeer gewaardeerd. Er zijn reeds enkele dozen met boeken gearriveerd in Libros, en het initiatief heeft steun ontvangen van bekende schrijvers, waaronder Irene Vallejo.

Dit is slechts een van de vele literaire initiatieven van het dorp. Al drie jaar lang organiseren ze een festival genaamd “Mijn Dorp Leest”, waarbij ze erin zijn geslaagd om gevierde auteurs zoals Elvira Lindo, Rosa Montero, Javier Sierra en Sonsoles Ónega naar hun dorp te brengen.

In Libros hebben ze ook tien straten een nieuwe naam gegeven, vernoemd naar hedendaagse auteurs. Deze variëren van Javier Sierra, Juan Gómez Jurado en Rosa Montero tot Pérez Reverte, Luz Gabás, Francisco Ibáñez, Marta Sanz, Defreds en Javier Marías. Antonio Muñoz Molina heeft zelfs een bezoek gebracht aan Libros.

Als je boeken wilt doneren aan Libros, kun je een e-mail sturen naar mipueblolee@mipueblolee.org met het onderwerp “Campaña libros a Libros”. Ze zullen je dan een adres geven waar je de boeken naartoe kunt sturen. Ze accepteren alle soorten boeken. Je kunt minimum vijf exemplaren sturen en er is geen bovengrens. Ze zijn open voor alle genres en auteurs. Alle boeken zijn welkom.

Ga naar de inhoud