Spanje heeft te maken met een maritieme hittegolf met zeewater tot wel 29 graden

Spanje heeft te maken met een maritieme hittegolf met zeewater tot wel 29 graden
Beeld: via canva.com

Spanje heeft te maken met een maritieme hittegolf met zeewater tot wel 29 graden

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Al weken is de temperatuur op land in Spanje erg hoog en is deze zelfs gestegen tot meer dan 45 graden in de provincie Girona. Dat is niet de hoogste temperatuur ooit geregistreerd in Spanje, maar het zit er dicht bij en de kans is groot dat het hitterecord deze zomer verbroken zal worden. Maar de hitterecords van de temperaturen van het zeewater in de Middellandse Zee is wel al verbroken met 29 graden bij de Balearen eilanden.

De impact van klimaatverandering overstijgt de atmosferische hitte en de situatie in de Middellandse Zee is steeds nijpender. Afgelopen maandag werd een nieuw record gevestigd met temperaturen tot 29 graden van het zeewater bij de Balearen. De kustgebieden van Murcia, Almeria en Alicante kenden temperaturen boven de 27 graden, dat is 4 graden hoger dan het gemiddelde en een stijging van 1,8 graden over een periode van 41 jaar. Sinds men in 1982 begon met het verzamelen van data, zijn dergelijke cijfers nog nooit voorgekomen.

Hoe warmer het zeewater, hoe fijner veel zwemmers dat vinden bij de stranden, maar logischerwijze is elke kleine stijging fataal voor het leven in zee. Ook de Spaanse weerdienst AEMET heeft gewaarschuwd voor deze warme anomalie. 

De zeewatertemperatuur wordt gemeten aan de hand van speciale boeien (boyas) die op tientallen plaatsen voor de kust van Spanje in de Middellandse Zee en andere zeeën te vinden zijn. Deze worden beheerd door Puertos del Estado en het bedrijf Sidmar en hebben de naam ‘Red Costera de Oleaje de Puertos del Estado’. KLIK HIER voor een kaart van de ‘boyas’ voor de Spaanse kust. Op DEZE website zijn de temperaturen ook te zien.

Wat is een maritieme hittegolf?

Een maritieme hittegolf in de Middellandse Zee is een periode van aanhoudend warm weer en hoge luchtvochtigheid in de Middellandse Zee. Deze hittegolven kunnen leiden tot extreme droogte, bosbranden, hittestress en gezondheidsproblemen. Maritieme hittegolven worden veroorzaakt door een combinatie van factoren, waaronder:

  • Een hoge luchtdruk boven de Middellandse Zee
  • Een sterke westerwind die warme lucht vanuit Afrika naar de Middellandse Zee voert
  • Een lage watertemperatuur in de Middellandse Zee

Maritieme hittegolven zijn een steeds groter probleem in de Middellandse Zee. Dit komt door de klimaatverandering. De klimaatverandering zorgt voor hogere temperaturen in de atmosfeer en de oceaan. Hierdoor worden maritieme hittegolven langer en heviger. Maritieme hittegolven hebben een grote impact op de Middellandse Zee. Ze kunnen leiden tot: extreme droogte; bosbranden; hittestress; gezondheidsproblemen en economische schade.

Ga naar de inhoud