Van turismofobia naar islamofobia na recente aanslagen in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Van turismofobia naar islamofobia na recente aanslagen in Spanje

Dit artikel is 7 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Waar de laatste weken vooral in door de recente terroristische aanslagen getroffen regio Catalonië gesproken werd over turismofobia (toeristenfobie) heeft dat nu plaatsgemaakt voor de islamofobia (islamfobie). Hierbij zijn de toeristen niet meer diegene die ongewild zijn maar zijn het de moslims in Spanje die het nu te verduren krijgen. Zo is alles wat met de islam te maken heeft het doelwit op internet en de sociale media netwerken maar ook op straat waar diverse mezquitas al zijn aangevallen, muren zijn beklad en moslims worden uitgescholden. Ondanks het feit dat deze reactie als normaal gezien kan worden is deze niet terecht.

De idioten die de aanslagen gepleegd hebben in Barcelona en bijna in Cambrils zijn weliswaar van Marokkaanse komaf maar dat wil logischerwijze niet zeggen dat alle Marokkanen en alle moslims plots terroristen zijn. Veel mensen zeggen gemakshalve dat het een pot nat is en dat die buitenlanders die naar Spanje zijn gekomen als vluchteling allemaal verkeerd zijn. Vreemd genoeg gaat het in het geval van de terreurcel in Catalonië om jongeren die een normaal leven als Catalaan/Spanjaard hadden en sinds klein kind, in dit deel van Spanje woonachtig waren. Ze spraken Catalaans, ze hadden werk, ze zaten op de universiteit en scholen, hadden Catalaanse en Spaanse vrienden, speelden voetbal in het lokale team etc.

Maar …. voor velen waren het Marokkanen en moslims en dus zijn ze allemaal slecht. Het generaliseren van een bevolkingsgroep of nationaliteit is niet iets nieuws en dat gebeurd al jaren. Dat gebeurde na de aanslag in New York, in 2004 na de aanslag in Madrid en na de meer recente aanslagen in Frankrijk, België en Duitsland. Het is echter niet terecht en het is kijken met oogkleppen op.

Er zijn na de aanslag in Barcelona en de verijdelde aanslag in Cambrils veel incidenten geweest waar moslims bij betrokken waren of waarbij een actie tegen deze, in Spanje grote, bevolkingsgroep was gericht. Zo zijn er mezquitas beklad, muren van bedrijven van moslims met leuzen beklad, worden moslims uitgescholden en heeft er in ieder geval een incident plaatsgevonden waarbij een moslim werd geslagen.

De moslimwereld in Spanje doet er van alles aan om aan iedereen aan te geven dat het hier om extremisten gaat die de moslims en de islam niet vertegenwoordigen. Zo zijn de in Spanje wonende moslims de straten opgegaan als protest en zijn er veel moslims naar de plaats op de Ramblas in Barcelona gegaan uit medeleven met de slachtoffers. Daaronder ook een grote groep “top manta” verkopers waarvan het gerucht ging dat zij af wisten van de aanslag omdat er op dat moment geen kleedjes verkopers aanwezig waren op de Ramblas.

De turismofobia in Catalonië is op dit moment dus overgegaan in islamofobia waarbij de aandacht is gevestigd op de moslimgemeenschap in Spanje en waarbij zij op de een of andere manier verantwoordelijk worden gezien voor de aanslagen van 17-A, iets wat natuurlijk onterecht is.

Ga naar de inhoud