skip to Main Content
Van turismofobia naar islamofobia na recente aanslagen in Spanje

Van turismofobia naar islamofobia na recente aanslagen in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Waar de laatste weken vooral in door de recente terroristische aanslagen getroffen regio Catalonië gesproken werd over turismofobia (toeristenfobie) heeft dat nu plaatsgemaakt voor de islamofobia (islamfobie). Hierbij zijn de toeristen niet meer diegene die ongewild zijn maar zijn het de moslims in Spanje die het nu te verduren krijgen. Zo is alles wat met de islam te maken heeft het doelwit op internet en de sociale media netwerken maar ook op straat waar diverse mezquitas al zijn aangevallen, muren zijn beklad en moslims worden uitgescholden. Ondanks het feit dat deze reactie als normaal gezien kan worden is deze niet terecht.

De idioten die de aanslagen gepleegd hebben in Barcelona en bijna in Cambrils zijn weliswaar van Marokkaanse komaf maar dat wil logischerwijze niet zeggen dat alle Marokkanen en alle moslims plots terroristen zijn. Veel mensen zeggen gemakshalve dat het een pot nat is en dat die buitenlanders die naar Spanje zijn gekomen als vluchteling allemaal verkeerd zijn. Vreemd genoeg gaat het in het geval van de terreurcel in Catalonië om jongeren die een normaal leven als Catalaan/Spanjaard hadden en sinds klein kind, in dit deel van Spanje woonachtig waren. Ze spraken Catalaans, ze hadden werk, ze zaten op de universiteit en scholen, hadden Catalaanse en Spaanse vrienden, speelden voetbal in het lokale team etc.

Maar …. voor velen waren het Marokkanen en moslims en dus zijn ze allemaal slecht. Het generaliseren van een bevolkingsgroep of nationaliteit is niet iets nieuws en dat gebeurd al jaren. Dat gebeurde na de aanslag in New York, in 2004 na de aanslag in Madrid en na de meer recente aanslagen in Frankrijk, België en Duitsland. Het is echter niet terecht en het is kijken met oogkleppen op.

Er zijn na de aanslag in Barcelona en de verijdelde aanslag in Cambrils veel incidenten geweest waar moslims bij betrokken waren of waarbij een actie tegen deze, in Spanje grote, bevolkingsgroep was gericht. Zo zijn er mezquitas beklad, muren van bedrijven van moslims met leuzen beklad, worden moslims uitgescholden en heeft er in ieder geval een incident plaatsgevonden waarbij een moslim werd geslagen.

De moslimwereld in Spanje doet er van alles aan om aan iedereen aan te geven dat het hier om extremisten gaat die de moslims en de islam niet vertegenwoordigen. Zo zijn de in Spanje wonende moslims de straten opgegaan als protest en zijn er veel moslims naar de plaats op de Ramblas in Barcelona gegaan uit medeleven met de slachtoffers. Daaronder ook een grote groep “top manta” verkopers waarvan het gerucht ging dat zij af wisten van de aanslag omdat er op dat moment geen kleedjes verkopers aanwezig waren op de Ramblas.

De turismofobia in Catalonië is op dit moment dus overgegaan in islamofobia waarbij de aandacht is gevestigd op de moslimgemeenschap in Spanje en waarbij zij op de een of andere manier verantwoordelijk worden gezien voor de aanslagen van 17-A, iets wat natuurlijk onterecht is.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 53 reacties
 1. Zijn alle moslims terroristen?Het antwoord is neen.De meeste Duitsers deelden het gedachtegoed van Hitler niet, maar ze deden wel wat hij zei,en 60 miljoen mensen werden vermoord! …

 2. De weg van Jezus leidt tot leven. De weg van Mohammed leidde tot de dood. Mohammed legde de fundering van de islam, en was direct en indirect betrokken bij vierenzeventig overvallen, expedities of volledige oorlogen…Miljoenen niet-moslims zijn door de eeuwen heen vermoord, vervolgd, of op de vlucht geslagen voor de ISLAM.Volgens Bill Warner (directeur van het Center for the Study of Political Islam) en een groep wetenschappers, in de afgelopen 1400 jaar zijn in totaal ongeveer 270 miljoen ongelovigen/niet-moslims omgekomen ter meerdere glorie van de ISLAM!…Het aantal christenen dat vermoord werd tijdens de jihad ligt op ongeveer 60 miljoen, waarvan alleen al 50 miljoen in de 20e eeuw in Afrika. In Somalië werden de afgelopen jaren 1,5 miljoen christenen afgeslacht door moslimbendes.In India moesten 80 miljoen hindoes het met de dood bekopen sinds moslims het land binnenvielen, waardoor het land uiteindelijke halveerde in omvang.Begin vorige eeuw pleegden de Turken op circa 1 tot 1,5 miljoen Armeniërs genocide en werden bijna een miljoen Grieken uitgemoord… Na de bloeitijden met Mohammed, de kaliefen en ten tijde van het Turks Ottomaanse rijk is de islam ingeslapen. Nu zie je dat deze verschrikkelijke ideologie weer tot leven komt en begint aan een nieuwe periode van expansie….

  In de wereldbeschouwing van de islam bestaat de wereld uit twee delen: Dar al-Islam en Dar al-Harb. De Dar al-Islam, het ‘huis van de islam’ is het deel van de wereld waar het gezag van de islam geldt, de Dar al-Harb, het ‘huis van de oorlog’ is het deel van de wereld wat nog aan de islam onderworpen moet worden.Europa staat in de Dar al-Harb,die onderworpen moet worden in de Dar al-Islam, het ‘huis van de islam’…Na twee mislukte veroveringspogingen is de ‘religie van vrede’ deels veranderd van tactiek en wordt Europa door middel van massa immigratie van binnenuit belegerd(„De heerschappij is alleen voor Allah.”/Koran:12:40).Jihad kent vele facetten, waarbij “jihad door het zwaard” er slechts één is.En ‘Al–Hijra’(migratie of kolonisatie/de vestiging van de islamitische heerschappij) is ook een. ..In grote steden als Marseille, Lyon, Parijs, Lille, Brussel, Antwerpen, Londen, Rotterdam, Amsterdam, Bremen,Hamburg,enz…. zijn al wijken, waar de sharia, het islamitische recht, wordt gehanteerd en waar de westerse overheid niet meer durft in te grijpen.Sharia wetten eisen van moslims, dat zij nooit bevriend mogen worden met Christenen of met Joden, wat een vijandschap kweekt met deze minderheden.Dit gebod komt rechtstreeks uit de Koran en daar kan niet aan worden getornd.Voor hen zijn wij ‘kuffars’, ongelovigen, van wie je je verre houdt…„Ongelovigen/niet-moslims zijn de vijanden van moslims.” (Koran 4:101.) …„Tussen ons en u is vijandigheid en haat VOOR ALTIJD totdat u gelooft in Allah alleen!” (Koran 60.4)…In bijna alle Europese landen is inmiddels toegegeven dat de multiculturele politiek, zeg maar de integratiepolitiek, heeft gefaald, die de staatskas miljarden heeft gekost en wat totaal niets heeft opgeleverd….Dames en Heren,de religie van vrede is in oorlog met ons, al 1400 jaar!En zolang er geen mondiale sharia heerst, is de islam in staat van oorlog met alle landen, die niet vallen onder Dar al-Islam/Huis van vrede!…Europa, word wakker. Voordat het te laat is…

 3. Elly’s reactie is ook heel begrijpelijk, vandaar dat ik in mijn eerste reactie op dit artikel schreef dat ook nu de goeden helaas weer onder de kwaden moeten lijden.
  Wat ik heel respectloos vind tegenover Elly is dat haar verdrietige reactie meteen misbruikt wordt door een egotripper om voor de zoveelste keer haat te zaaien vanwege zijn grote aversie tegenover Nederlanders. En daarmee aantoont geen haar beter te zijn dan de “haatimams” die vooral jonge mannen oproepen tot moord!

 4. Wanneer ik diverse reacties zo lees hier, wordt ik er best verdrietig van, en wel hierom, mijn dochter is getrouwd met een marokkaan zei is uit eigen vrije wil moslim geworden en is heel gelukkig, haar man komt uit een keurige familie ze hebben 8 kinderen en hebben allemaal gestudeerd, want daarom zijn ze naar Nederland gekomen om hun kinderen een betere toekomst te geven, ik vertel dit verhaal omdat ik het heel jammer vind dat er een heleboel mensen zijn die denken dat alle moslims en marokkanen slecht zijn, een trotse moeder en oma

  1. Ja Elly, het is wat he met die reacties!
   Natuurlijk zijn terroristen maar heus niet alle Marokkanen en moslims zijn terroristen.
   Toen ik nog in België woonde was één van mijn geburen ook Marokkaan EN moslim EN ook hoog opgeleid EN die had betere manieren of sommige belgen en 1 nederlander die ook alles beter moest weten maar na korte tijd moest hij alleen maar tegen zichzelf spreken wegens geen vrienden meer.
   Groot gelijk dat je opkomt voor u familie! Je mag daar heel trots op zijn!
   Je moet niet verdrietig zijn Elly, kop omhoog en doorgaan!
   Wat mij opvalt is dat er sedert de aanslagen in Barcelona veel meer nederlandse reacties gekomen zijn wat vroeger zeker niet zo was. Denk dat ze op een of ander trouwfeest in klompenland met z´n allen besloten hebben om commentaar te geven. Alle moslims zijn slecht en allemaal buiten en heel veel bla bla bla en wees er maar zeker van dat ze gelijk hebben he, zij weten het allemaal veel beter! Om te beginnen zou ik ze aanraden om hun eigen problemen in klompenland op te lossen ipv hun te moeien in Spanje. Maar tis gemakkelijk achter hun pc, in een klein keukentje met veel te korte gordijnen! Wie denken ze wel wie ze zijn?
   Mijn excuses tegenover u dat klompenland mijn favoriet is, niet elke “ollander” is verkeerd.
   Ga nu wat meemaken hoor maar het deert me niet, van niemand trouwens!

   1. Beste Noel, met dit commentaar heb je jezelf nu echt volledig gediskwalificeerd voor verdere reacties op jouw schrijfsels! De groeten en tabee.

     1. noel:Laat je eens nakijken…je hersens zijn toch al naar de kloten ha ha ha…En er zijn heus wel goede moslims. Maar het valt me de laatste tijd op dat als bijvoorbeeld: een groepsverkrachting is…meestal moslims….roofoverval..moslims, zelfmoordterrorist..moslims, aanslag…moslims en ga zo maar ff door.

 5. gelukkkig lees ik hier voldoende reacties die getuigen van een realistische kijk op de islam. Wie ‘ waar men niet over spreekt’ van wim van rooy en ook het boek ‘ waarom zij ons haten’ gelezen heeft, weet genoeg. Islam is geen vrede . De goedpraterij en het wegkijken van de meeste nederlanders naar deze problematiek is wat we al 30 jaar doen. Het ergste is wat alle goedpraters maar niet begrijpen: ca. 8% van alle moslims in europa is geradicaliseerd en schuwt geen geweld. (er zijn voldoende onderzoeken zoals die van professor Ruud Koopmans, maar ook van het CPB d.d. 12-2016 die dit aangeven )De aanslagen in naam van IS strooien de goedpraters zand in de ogen . Deze groep van 8% , in NL al 100.000 moslims, staan klaar met hun geslepen mes. Zonder IS zou het ook gebeurd zijn in naam van wat anders. Zij haten ons namelijk! Maar de goedpraters kennen de feiten niet .
  Natuurlijk moeten we constructief verder met de moslims en daarbij hoort dat zij onder curatele dienen te komen en verantwoordelijkheid gaan dragen voor verder geweld.

  1. Ernst, heel goede commentaar maar ik lees toch toch liever “Johan Cruijff mijn verhaal” dan een boek over de islam maar elk zijn keuze natuurlijk.

  2. U schrijft een kommentaar, beste Ernst, waar ik (en honderduizenden anderen) volledig achtersta. Hopelijk zullen ooit de schillen van de ogen vallen van al die “verdedigers” van deze moslims. Misschien worden die dan wel de ergste tegenstanders ervan (remember de collaborateurs in de wereldoorlog 2)?

 6. De bron van alle kwaad zijn de imans.(Ik schrijf het bewust niet met een hoofdletter !!!) Zij indoctrineren zelfs kleuters en kinderen op jonge leeftijd.
  Gevolg is een volwassen crimineel op 17 jarige leeftijd.
  Het kwaad zit in de Islam (nu wèl met hoofdletter) onder uitleg van deze zogenaamde ‘godswetenschappers’. Bovendien was die Allah helemaal geen god, noch een godje. Dat hebben zij, die ‘godswetenschappers’ er maar van gemaakt.
  Ik kan er nog verder over uitweiden maar heb angst voor smaadprocessen. Dus laat ik het hierbij.
  Jozef

 7. Na het lezen van de meeste reacties word ik een beetje moedeloos. Ik had wel veel negatieve opmerkingen verwacht maar de ‘oplossing’ die lezers voorstellen, zo kortzichtig en primair.
  Op die manier wordt geen probleem opgelost en daar zit een deel van het probleem!
  Verder wil ik er niet op ingaan via dit forum.

  1. Ja Carlos Moreno, wat zijn het toch allemaal kortzichtige mensen en als ik je goed begrijp heb JIJ DE oplossing.
   Geef ze maar!
   HET probleem is direct opgelost waarvoor dank!

 8. Eerste stap, een paspoort, heb je hier problemen mee, terug naar land van herkomst.
  Tweede stap, werk of scholing, geen intresse dan retour naar land van herkomst.
  Derde stap, familie hereniging in eigen land.
  Vierde stap schaf de hele asiel industrie af, en vooral de subsidie, sponseren onze eigen ondergang.
  Vijfde stap verplicht de normen en waarden, aannemen in het land waarin je verblijft, bij crimineel gedrag direct terug, zonder geld.

  1. Lijkt mij een logisch plan, maar betwijfel sterk dat het gros van de europese en/of natinale politiekers dit wensen of durven uit te voeren. Zij weigeren de realiteit onder ogen te zien want zo lang zij veilig zitten op hun wolkje met de nodige centen is die realiteit geen echt probleem. Veel geblaat maar weinig wol is hier voluit van toepassing. Maar hoe komen we aan politieke vertegenwoordigers te die wel met hun twee voeten op de grond staan ?

 9. In deze wereld moet er plaats zijn voor elke godsdienst! Overal zijn er hoeden en slechten ook nij ons . Kijk maar naar onze bisschoppen waar we zo naar opkeken. Onder alle koren is kaf maar religies die helemaal niet thuis joren in onze westerse kulturen en zich absoluut niet wensen aan te passen moeten blijven waar ze zijn. Voor de anderen moet de ganse wereld open staan. Het is gemakkelijk voor ons elke misdadiger een moslim te noemen. Waar zijn wij mee bezig ? Dat ieder voor zijn eigen deur veegt en met elkaar leert omgaan . Vredevboor iedereen behalve voor degenen die dit alles weigeren. Ook hier zijn beesten , laat ons samen proberen deze van de wereld te verdrijven. Veroordeel niet iedereen.

  1. IK Ben het volkomen met Louisa de Koningk eens we moeten iedereen in zijn / haar waarden laten en elkaar respecteren ongeacht geloof of huidskleur of nationiteit. Begin eerst maar bij jezelf en lijk eens in de spiegelmaar ga niet generaliseren. Shalom de vrede zij met u. Lieve groetjes van een 77 jarige Nederlandse AOW-we die in Spanje woont maar nu vanwege omstandigheden I Saõ Paulo de Brasil is.

  2. Beste Louiza,
   Ikzelf heb nooit opgekeken hoor naar “onze” bisschoppen, ben geen katholieke pater.
   Ben niet voor die mensen die in onderbroekjes zitten van kinderen.
   Die dan oa een heerlijk leventje leiden in Frankrijk en nog een groot pensioen opstrijken ook,
   begrijpe wie kan maar alleszins ik niet.
   Voor de rest, ok, ik veroordeel ook niet iedereen.

   1. Onzin. Nemen we de laatste aanslag in Barcelona. De jongeren die deze aanslagen pleegden waren niet of nauwelijks bezoeker van de moskee. Een van het padje geraakte imam heeft ze gebrainwashed. Ze hebben waarschijnlijk nauwelijks een Koran van dichtbij gezien.

  3. Louisa Dekoninck:De import van islam is het grootste probleem dat we de afgelopen eeuw hebben gemaakt, in Nederland en in West-Europa.Als we dat geen halt toeroepen, als we die asielinstroom in die massa-immigratie blijven laten komen van mensen uit een cultuur, die levensgevaarlijk is voor ons en waarin iedereen die geen moslim is minderwaardig is, een cultuur die geweld predikt, zullen onze kinderen en kleinkinderen niet meer in een vrij land leven…Wakker worden!

 10. Het heeft alles met islam te maken. Als deze mensen zich houden aan de regels van de koran, dan komt er niks goeds uit. Er zijn genoeg bronnen om dit na te kijken. Het hele internet staat vol met alle bewijzen, wie zijn ogen openen wil, kan zelf alles heel goed vinden. Ik ben er in elk geval helemaal klaar mee.

 11. Allemaal de juiste reactie over da volk…we vergeten daarbij één ding :
  hoe graag het we ook zouden willen, we geraken er NOOIT meer vanaf, NOOIT meer!!!!!!!!!
  denk dat het erger en erger zal worden, een enge gedachte maar het is zo.

 12. Deze moslims hetzelfde behandelen zoals zij ons doen. Dus oog om oog en tand om tand.
  Dat is wat hen alleen kan treffen.

 13. Hebben wij al enige positieve reactie vernomen van de kant van de Arabische wereld ! ?
  Voor zover mij bekend hebben wij nooit bij een terroristische aanslag enig officiële reactie van de zijde van de Arabische staten gehoord !
  Wie zwijgt stemt toe is een waar Nederlands gezegde.
  Als de Islam niet in de westerse wereld was binnen gedrongen, goedkope arbeidskrachten en vluchtelingen uit de Arabische wereld, die elkaar om de godsdienst uitmoorden, en waar wij part nog deel aan hebben, zouden wij in Europa niet iedere keer over onze schouder hoeven te kijken.
  Indien de Arabische vrouwen zich qua kleding aan de Westerse wereld zouden aanpassen, nergens in de Koran staan kleding voorschriften voor de vrouw ! , zouden zij veel eerder worden geaccepteerd.
  Het is algemeen bekend, dat men in landen als Marokko, Tunesië, Algerije, Egypte, Jordanië veel minder gevolg geeft aan bedekking van het lichaam.
  De Bourka geeft nu eenmaal een onveilig gevoel omdat men nooit weet of er een wapen onder verstopt zit en of het een man of vrouw is !
  Het zou goed zijn, wanneer de Arabische wereld zijn eigen problemen zou gaan oplossen.
  De Westerse wereld had zich met zijn eigen zaken moeten bemoeien, maar nee, wij moesten zo nodig de democratie in landen als Irak, Tunesië, Algiers, etc.
  introduceren en de dictators het land uitsturen !
  Als men enigszins de geschiedenis van deze landen kent, zou men weten dat de Westerse democratie nu eenmaal niet in deze landen van toepassing is.
  Waarom moeten wij ons aan de Moslim gemeenschap aanpassen en niet omgekeerd wanneer men dan zo graag naar de Westerse wereld wil gaan.
  Eén ding kunnen wij nu al helaas vaststellen, wij zullen met het terrorisme moeten leven en laten we nu niet denken “het zal wel bij mijn buurman gebeuren maar niet bij mij”, dat hebben al velen onder ons gedacht, HELAAS !!

 14. De goeden moeten onder de kwade lijden,in dit geval zijn de westerlingen de goeden de kwaden zijn lui die de westerling al jaren het leven zuur maakt,de cultuur strookt niet. De kwade moeten niet gaan overheersen dat zaait verderf, die families van dat tuig in de wereld moeten allemaal terug naar land van herkomst ook al zijn ze hier geboren,dan gaan ze nadenken dan is het zo afgelopen want daar in dat gebied waar ze vandaan komen willen ze niet heen. De hoogopgeleide zie je hier niet.
  Als er een Franco nu zou bestaan was het zo afgelopen. Zolang dat linkse tuig aan de macht is zal er niks veranderen in de wereld.

 15. Beste redactie .
  Ik heb geen oogkleppen op, zie nog goed zonder bril.maar constateer dat, de Marokkaanse betrokkenheid meer dan 50 procent is bij alle aanslagen,
  Let wel de goede mogen niet onder de kwade lijden, maar het het gevolg van mislukte integratie, is duidelijk. Radicalisering noemen we dat.
  Politici moeten zich niet verschuilen achter stapels onderzoeksrapporten.
  Het toejuichen van terreur ismisselijkmakend en verwerpelijk.
  Waarom lukt het wel bij de Turkse gemeentschap, ze zijn als familie geïntrigeerd .

 16. In Nederland zijn er veel mensen van andere komaf, religie en kleur, maar alleen van de moslims krijgen we een gevoel van weerzin vanwege hun manier van optreden tegen vrouwen, hun protesten tegen alles wat we aan democratie verworven hebben en van hun uitspraken die ons doen geloven dat het normaal is dat de Nederlanders en alle andere groeperingen zich aan hun moeten aanpassen ipv andersom, van de vele Chinezen horen of merken we niets, om maar wat te noemen. En als er weer een terroristische aanval geweest is zijn de moslims die een grote mond hebben dat zij OOK slachtoffers zijn ???? Laten ze hun kinderen eerst zo opvoeden dat geweld in welke vorm dan ook slecht is en niet door de beugel kan en zich eens wat bescheidener opstellen, zou ook op zijn plaats zijn!

 17. het probleem zijn de meeste imams in de moskee. de kinderen en mensen die naar de moskee gaan worden daar jaren lang gehersenspoeld dat er maar 1 geloof is. De islam in hun ogen het ware geloof.

   1. Natuurlijk wel, maar die gedragen zich. Van chinesen en joden en hindoes hebben we geen last. Opzouten en beginnen met salafisten.

     1. Onderhandelen en afspraken maken met hen is onmogelijk. Ik zou ook zo’n muur willen. In die landen is het heersen of overheerst worden.

 18. Hoeveel doden zijn er in Europa dankzij moslim aanslagen niet gevallen ? Om maar te zwijgen van de grote criminaliteit , zoals beroving, diefstal, oplichting, verkrachting en alle andere vernederingen die de autochtone bevolking moet ondergaan. Behalve dat er honderden miljarden aan dit soort volken zijn besteed om ze de westerse beschaving en cultuur bij te brengen. De islam en onze cultuur zijn net als water en olie laten zich nietr mengen , laat staan dat deze mensen ooit respect kunnen afdwingen. Indien u in deze landen bent geweest , nee niet alleen in een sterrenhotel en het zwembad , dan dient u zich aan te passen en dusdanig te gedragen als respect voor hun cultuur. Vrouwen niet onbedekt maar met een burka en dat doe je dan omdat het hun cultuur is. Andersom ????? Nooit gezien en meegemkaat, dus lekker aanpassen anders gewoon met je hele zooitje opkrassen

 19. Na de oorlog waren alle Duitsers rot moffen.
  Vooral in de havensteden over de hele wereld werden de Duitse zeelui belaagd door andere Europeanen en vooral de Noren na één glas bier was het knokken.

  1. Inderdaad, jammer maar helaas. Maar wel begrijpelijk, want het integreren van deze groep is op een totale mislukking uitgedraaid. Dat je graag je geloof wilt blijven belijden na emigratie, prima! Ze mochten zat gebedshuizen e.d. bouwen. Maar het vasthouden aan ALLE gebruiken uit eigen land toont niet echt een goede wil tot integreren. Tel daarbij op het prinsjesgedrag van hun zoontjes, die daardoor vaak doorslaan naar a-sociaal of crimineel gedrag helpt ook niet echt. En tot slot dan nog het totale gebrek aan respect voor onze waarden en normen. Dit maakt het onmogelijk om nog maar enige sympathie voor deze groep te hebben. Ik zal wel weer worden beschouwd als een rechtse zak, maar gelukkig weet ik zelf beter. Dus inderdaad Eugenia, eigen schuld, dikke bult.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken